Америка стяга обръча около Русия

Пентагонът превръща част от Източна Европа в плацдарм на бъдещи военни действия

Агенцията за логистика на МО на САЩ поръча проучване на инфраструктурата на пет страни от Източна Европа - Беларус, Финландия, Молдова, Полша и Украйна, които са в непосредствена близост до Русия. Пентагонът, както е написано в документа, иска да разбере логистичните мрежи и веригите за доставки на различни стоки в тези страни, за да подготви собствената си индустрия за условията на война. Такова събиране на данни е един от етапите на подготовка за евентуално начало на военните действия. Това бе обявено в понеделник, 22 януари, от RT, а преди това в Russia Today.

В искането си американският военен отдел отбелязва, че за всяка от петте страни трябва да се посочат местните източници на вода, храна, гориво, лекарства, промишлено оборудване и облекло. Пентагонът се интересува и от строителни материали - пясък, цимент, бодлива тел, дървен материал и строително оборудване. Изпълнителят трябва да посочи какви са проблемите с доставките на изброеното оборудване, да предостави информация за местните и регионални производствени съоръжения и възможностите за мобилизация. В допълнение към всичко, следва да се посочи, колко време е необходимо за доставка на материали от Съединените щати по море и въздух в Беларус, Финландия, Молдова, Полша и Украйна. Пентагонът се интересува и от транспортната инфраструктура на изброените държави като пристанища, жп линии, магистрали, летища, техните пропускателни способности, на личното оборудване. Плюс данни за речния транспорт, мостове и фериботни връзки.

В документа е отбелязано, че една от задачите на логистичната агенция на МО на САЩ е „да реагира бързо на различни ситуации по света“. Според експертите, данните се събират от Пентагона в рамките на задачи за подготовка на театъра за военни действия и планиране на материално-техническата поддръжка на войските. Пет страни от Източна Европа се разглеждат в този случай като плацдарм за разгръщането на ударни групировки за нападение на НАТО. На тази тема „Свободная преса“ направи интервю с полковника от резерва, член на експертния съвет на Военно-промишлената комисия на РФ Виктор Мураховски.

СП: - Какво стои зад проучването на Пентагона, как изглежда войната в Европа за американците?

- Проучването е един от елементите на оперативната подготовка за театъра на военните операции. При тази подготовка се проучва наличието на местни ресурси за доставките на войските. Това е планова работа. Министерството на отбраната на Русия също провежда подобни проучвания.

СП: - Защо Пентагонът се фокусира върху Беларус, Финландия, Молдова, Полша и Украйна?

- Изборът е разбираем. Тези държави граничат с държавите от НАТО, а така и с Русия. Според мен американците проучват западния театър на военните действия. На територията на държавите-членки на НАТО, САЩ са свършили тази работа отдавна. Освен това там те са инвестирали значителни средства в развитието на инфраструктурата. На първо място, това са пристанища, жп възли и летища. В Западна Европа те изграждат допълнителни товаро-разтоварни мощности, както и комуникационни системи.

Известно е, че от ключово значение за началото на военните действия, не е броят на вече съществуващия контингент, а оперативната подготовка на театъра за военни действия за приемане и разгръщане на големи групировки.

СП: - Защо в списъка на Пентагона е Беларус? Дали американците я разглеждат като плацдарм или като цел за удар?

- От военна гледна точка, едното не пречи на другото. Може би Пентагонът проучва вариант за завземане на Беларус, за да разгърне логистиката си на нейна територия.

СП: - Дали САЩ сериозно обмислят възможността за война в Европа? Колко реалистични според американското ръководство са плановете на Пентагона?

- Повтарям, военните са задължени от естеството на тяхната дейност да градят подобни планове. Такава подготовка за военни действия те провеждат в Тихия океан и Близкия изток. А защо руската операция в Сирия се разви толкова бързо и ефективно? Отговорът е, че всичко внимателно бе проучено. Какви са възможности ни, какви сили и средства са необходими за разгръщане на групировката и най-важното - всичко беше подготвено предварително, а в Сирия използвахме много военна техника, хора, въоръжение и комуникационни системи.

А за САЩ войната в Европа е напълно реално нещо. Американците разгръщат трета поред бригада в Европа. Това са 4200 войници, 250 танка, гаубици, 1700 допълнителни транспортни средства. Това решение излезе скъпо на Пентагона, над 3,4 милиарда долара за въоръжаване в Европа за 2017 г. - 4 пъти повече, отколкото през 2016 г. Тази бригада се различава от другите две бригади, разположени в Германия и Италия. За нея няма да има нови казарми в Полша, Румъния, България и балтийските страни. Личния състав и техниката ротационно ще се сменят на всеки 9 месеца. И това не е всичко. Планира се разполагане в Европа на още една, плюс една авиационна бригада.

СП: - Какво трябва да направи Русия в отговор?

- Нищо необичайно. Достатъчно е да изпълним собствените си планове за изграждане на въоръжените сили и оперативната подготовка на театрите на военни действия по стратегическите направления.

Какво представлява програмата Ibex

Програмата на разширяване на промишлената база (Ibex) е разработена като мярка, гарантираща готовността на индустрията за условията по време на война и извънредни ситуации и е насочена към събиране на информация за търговските предприятия по целия свят, за да се улесни дейността на американските въоръжени сили и работата им по управление на бедствията. Освен това целта е да се осигури и възможността за използване на тези търговски възможности в случай на нужда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари