Ангела търси Иванка с цел контакт

L-R) First Daughter and Advisor to the US President Ivanka Trump, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde and German Chancellor Angela Merkel share a laugh at the start of a panel discussion at the W20 women's empowerment summit sponsored by the Group of 20 major economic powers on April 25, 2017 in Berlin. On her first official trip as presidential adviser, Ivanka Trump appeared on a panel with high-powered guests, also including IMF chief Christine Lagarde and Queen Maxima of the Netherlands, on Women's Economic Empowerment and Entrepreneurship. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Създаването на работни отношения с Тръмп е от решаващо значение за Меркел, която защитава германските интереси в търговията, сигурността и отношенията с Русия

Едната е 62-годишна, бивш учен по физика, израснала в лутеранско семейство в Източна Германия. Другата е бизнес дама, чийто предприемчив в недвижимото имущество баща я отведе от Манхатън до Белия дом.

И дори Иванка Тръмп и Ангела Меркел да нямат много общи черти, канцлерът на Германия разчита на дъщерята на Доналд Тръмп да създаде чрез нея паралелен комуникационен канал, който да спомогне за модерирането на възгледите на американския президент. Меркел беше видимо впечатлена от сериозното отношение на Иванка Тръмп по важните глобални въпроси, когато се срещнаха за първи път в Белия дом през март, и се надява да намери в нейно лице проводник за влияние, коментираха наблюдатели.

Персоналната химия между двете дами ще се усети най-добре на фона на Световната конференция на най-влиятелните жени в света, организирана тази седмица в Берлин (която продължава до 26-и - б. р.). На фона на все още неясните политики на новата администрация на САЩ съветникът на фамилията Тръмп превърна столицата на най-голямата европейска икономика в първата си чуждестранна дестинация като президентски пратеник. Доколко тя и Меркел могат да превъзмогнат произхода си, за да определят бъдещите отношения между САЩ и ЕС, предстои да видим.

„Това е типично поведение за Меркел - работи с каквото има подръка“, казва Андреа Ромеле, преподавател по политология във Висшето училище по публична администрация „Херти“ в Берлин. Предвид близостта на Иванка Тръмп до президента „това е разумен ход от страна на Меркел. Така се определя „реалполитик“.

Създаването на работни отношения с Тръмп е от решаващо значение за Меркел, която защитава германските интереси в областта на търговията, гаранциите за сигурността на Европа и отношенията с Русия.

Тръмп и Меркел вече влизаха в конфликт върху призивите му към Германия да увеличи разходите си за отбрана, докато критикуваше Берлин, че германската „имиграционна политика е катастрофална грешка“. Едновременно с това при първата им среща те видимо изградиха отношения, които контрастират с някои от изказванията му по адрес на Германия.

„Забавно е: най-доброто сработване от първи път, което съм имал досега (като президент на САЩ – б.р.), е с Меркел“, каза Тръмп в интервю за АП преди седмица.

Бизнес дамата е дипломирана от различни престижни училища и натрупала опита си в корпорацията на баща си, 35-годишната „първа дъщеря“ е възможно най-големият антипод на Ангела Меркел. Канцлерът е бивш учен, избрал политическа кариера; на власт е вече близо 12 години; избягва бляскавите прояви и веднъж каза в интервю, че „прави изключителна картофена супа“.

Двете дами се запознаха в Белия дом, седейки една до друга по време на двустранна кръгла маса с американски и германски бизнесмени и предприемачи, посветена на важността на професионалната подготовка. Съсредоточено върху германската индустриална мощ, събитието беше контрапункт на сблъсъка между двамата лидери в областта на търговията и разходите за отбрана.

Меркел беше дълбоко белязана от извисената роля на Иванка Тръмп (в администрацията на баща й - б.р.) и оцени високо намесата й по време на няколкото дебати, проведени в Белия дом, включително тези, съсредоточени върху глобалното здравеопазване и лидерската роля на жените, споделиха двама германски дипломатически източници, пожелали анонимност.

(...)

В Берлин Иванка Тръмп и Ангела Меркел ще вземат участие в международен форум, заедно с директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, посветен на влиянието на жените в световен мащаб.

(със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари