Арабски страни изтеглят гражданите си от Ливан (инфографика)

Париж и САЩ уверени, че Саад Харири не е заложник на Рияд

Саудитска Арабия нареди на всички свои граждани в Ливан “незабавно” да напуснат страната на фона на напрежение с ливанската радикална организация “Хизбула” и нейния основен поддръжник Иран, предаде АФП.

В кратко становище властите в Рияд предупреждават саудитците и да не посещават Ливан. Малко по-късно Кувейт, ОАЕ и Бахрейн също призоваха гражданите си да напуснат Ливан. Преди това саудитският външен министър предупреди, че Рияд може да сметне Ливан за “вражеска страна”, докато “Хизбула” е част от ливанското правителство. Той подчерта, че участието на групировката във властта е “акт на война” спрямо страната му.

Конфликтът по оста Саудитска Арабия - Иран ескалира тази седмица, след като ливанският премиер Саад Харири обяви в събота от Рияд, че подава оставката си заради заплаха за живота му от страна на Техеран. В същото време Саудитска Арабия обвини Иран в пряка военна агресия във връзка с ракетното нападение в събота вечер срещу летището на Рияд от страна на йеменските бунтовници хуси.

Според Иран обаче Рияд натиснал Харири, който има и саудитско гражданство, да се оттегли от поста. Източници от Бейрут заявиха, че Харири е под домашен арест в саудитската столица, въпреки че от партията му отрекоха това и го призоваха да се върне.

На фона на засилващата се криза президентът на Франция, която има исторически връзки с Ливан, Еманюел Макрон пристигна в четвъртък вечерта на кратка изненадваща визита в Рияд, където разговаря с престолонаследника Мохамед бин Салман. За кратко Макрон се е срещнал и с Харири, но президентът не даде подробности за това. Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви, че не смята ливанският премиер да е държан насила в Саудитска Арабия. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън също получил уверения от саудитския си колега, че Харири е по своя воля в страната.

17-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят