Бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред „Труд“: Поне 300 млн. лв. годишно се крадат със сеч от горите

Едно е циганската напаст, друго е дървената мафия

„Заплата малка, но гора голяма“ - това е девизът, под който горски работници от всички нива служат на дървената мафия. Научаваме това от бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който обяви война през своя мандат на масовите кражби от зеленото богатство на България. Разговаряме с него за арестите и обиските на спецпрокуратурата по високите етажи на държавната агенция по горите. Найденов вярва, че както е тръгнало от 18 септември насам, амбициозното разследване може да стигне и до политици, на които крадливите горски директори се отчитат.

- Седмина цигани, г-н Найденов, бяха осъдени веднага, след ги хванаха в гората с 3 каруци крадени дърва. Само ден след тази новина, дойде и друга: че арестували двама горски шефове от софийската регионална дирекция и стопанството в Своге, които с двама лесничеи плячкосвали дървесина наедро. Решихме да попитаме 10 наши читатели - дали правосъдието ще се стовари незабавно и върху тях? Познайте колко отговориха с „да“?

- Има една поговорка „ За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“. Получили сте 0 (нула) утвърдителни отговори.

- Не познахте. Един читател отговори с „Да“. Но сбърка, май. Защото броени часове след това само един лесничей остана в ареста, началниците бяха пуснати под гаранция. Вие разпознавате ли в това нещо „дървената мафия“?

- Да, това е дървената мафия. Циганите с трите каруци са напаст - те правят поразии с ежедневните си набези - но тия поразии са икономически несъизмерими с огромните загуби, които търпи държавата от престъпните групи с участие държавни служители, действащи в българските гори. Аз много се надявам прокуратурата да си е свършила работата в случая, за да се получат осъдителни присъди накрая, независимо от промяната на мерките „задържане под стража“.

¬- „Огромни загуби“ ли казахте? От горски кражби?

- Има шокиращи цифри! Държавните горски предприятия добиват годишно около 7 млн. куб.м. дървесина, а общинските - около 2 млн. кубика. Освен държавни и общински, има и частни гори, от които се добива около 1 млн. годишно. Официалният общ годишен добив е около 10 млн. А по данни на неправителствени организации, на които съм склонен да вярвам (ако не напълно, то наполовина), нелегалният добив доближава легалния. Да приемем, че нелегалният добив не е 10 млн., а е 5 млн. кубика. Средната цена е около 60 лв. на кубик. Това прави около 300 млн. лв. загуби за държавата годишно - само икономически. С натрупване в годините се получават колосални суми. А екологичните загуби са неоценими - унищожаването на ценни дървесни видове, местообитания на животински видове и др. Правителството коментира какви ли не мерки за запушването на пробойните в бюджета. Като е така, то трябва да обърне внимание не само на нелегалния, но на легалния добив на дървесина –дали няма и оттам изтичане на пари.

- От години се приказва за велики мерки срещу горските кражби - то са електронни маркери, то е сателитно следене на дървения материал...Е?

- Ще ви дам прост пример как се краде. Материалът от горите се добива на „метровки“, т.е. дървесината да е от 1 м дължина. Ами ако е от 1, 20 - какво става? На 5 кубика един се краде, нали така? А дървесината е много често 1, 20 м, в никакъв случай не е 90 см. Ето как държавата губи 20% съвсем законно. Отделно от това по документи се извозват, да кажем, 10 куб.м., а реално те могат да са и 15 куб. м., и 20...Хубавото във всичкото лошо е, че прирастът на българската гора е около 15 млн.куб.м. годишно, така че заглавията „Обеззалесяваме цели гори“ са пресилени. Да, има някъде и масова незаконна сеч. Но тя нанася локални поражения.

- Виждали сме страшни картини на масова сеч.

- Да, страшните картини са видими. Схемите за нелегално изсичане се правят обикновено в леснодостъпни гори, за да се намалят разходите и риска при превоза на дървесината. Но като цяло, няма страшно за горите. Природата надвива крадците.

- Но държавата не може да ги надвие и те я крадат.

- Неприятно, но факт.

- „Тия хора са имали горския държавен фонд за бащиния“, каза шефът на полицията по адрес на горските чиновници, които бяха арестувани. Карали бедни мъже да режат дърва, плащали им по 20 лв. надница, изнасяли с фалшиви маркировки нарязаното, продавали го и прибирали печалбата.

- С други думи ще го кажа. Директорът на регионалната дирекция по горите Милчо Христов е протектирал служители на горското в Своге, които вместо да организират търгове и да отдават дървесината за добиване от законни фирми, са си организирали сами за себе си незаконно добиване. Тези, които извършват контролна дейност, са се хванали ръка за ръка с другите, които извършват икономическа дейност в горите. Контрольорите вместо да арестуват закононарушителите, ги протектират и охраняват със специални автомобили. Всички, които са опитвали да подават сигнали за това, са тормозени, рекетирани и заплашвани. Това, според прокуратурата, е продължавало години наред. Следователно е имало и нечия политическа протекция.

- По-конкретно?

- Конкретно, аз като бях министър, махнах от директорския пост Милчо Христов - този същият, когото сега арестуваха. Махнах го, защото имаше сигнали за лоши практики, меко казано. Но през 2014 г. той е върнат в софийската регионална инспекция, а през 2017 г., ако правилно съм осведомен, са го направили директор. И сега? След като директорът на най-голямата регионална дирекция протектира група, която незаконно добива дървесина и тормози тия, които законно трябва да я добиват, кажете ми - какво очаквате вие?

- Навремето очаквахме много от вас, като министър. Писахме едри заглавия: „Найденов погна дървената мафия“.

- Погнах я, вярно.

- Докъде стигнахте в тая гонка обаче?

- В началото на 2011 г., до средата на мандата ми като министър, променихме Закона за горите. То беше част от програмата на моя екип - да направим тази стъпка, отлагана много пъти в годините: законодателно да се раздели контролната от икономическата дейност в горите. Когато влязох в министерството, заварих единна структура, която извършваше едновременно икономическата работа и контрола, т.е. контролираше себе си. Не контролираше нищо! От това произлизаше прословутият девиз на горските: „Заплата малка, но гора голяма“. За да спрем подема под този девиз ние създадохме 6 държавни горски предприятия за икономическото управление на горите, което е свързано с дърводобива и др. дейности. Така се получи структура от предприятия с огромен ресурс - втората по големина след НЕК, която има оборот над 500 млн. лв. годишно. И тук следва важният въпрос: какъв е дивидентът за държавата? На този въпрос не мога да отговоря аз. В първата година след създаването си тези предприятия имаха организационни проблеми и дивидентът им не беше показателен.

- Но минаха 5 години оттогава. А не сме чули някой да каже нещо относно дивидента за държавата.

- Именно. Ако в едно частно дружество акционерите са поверили на един борд да управлява 500 млн. годишен оборот, те ще искат немалък дивидент, нали? На всички данъкоплатци ще им е интересно да чуят какъв е дивидентът от държавните горски предприятия. И на ми е интересно да чуя - за да си направя извода правилна ли е била провежданата от моя екип политика. Ние от едната страна поставихме държавните горски предприятия, а от другата - държавната горска агенция, която се нарича Изпълнителна агенция по горите. Облякохме я с правомощия, оборудвахме горска полиция. Един от директорите на НСО, вече бивш, каза даже в интервю, че завижда на горската полиция. Защото горските полицаи са въоръжени, с коли на специален режим, с право да задържат нарушители. Тяхната юрисдикция се простира на 1/3 от територията на България - толкова място заемат горите. Снабдихме ги с нови автомобили, средства за комуникация, уреди за нощно виждане. И се надявахме, че те ще почнат непримирима борба, както с дребните апашки набези, така и с големите корупционни схеми.

- Да, обаче рядко чуваме за победни действия на горската полиция. И полицаите в горите хич не са за завиждане. Бракониерите ги удрят с брадви и гърмят по тях, като нищо.

- Това е в борбата с т.нар. дребна сеч за препитание. С нея се занимават най-вече малцинствата. Те са многолюдни, необразовани и агресивни. Направили са сметка да продадат днес 1 кубик, да изкарат 40 лв. и да си си нахранят семействата. И когато срещу 50 от тях се изправи един патрул от двама горски стражари, какви победни действия очаквате? Тук е важно да им дойде навреме подкрепление от МВР. Ние имаме 60-хилядна полиция - най-голямата на глава от населението в ЕС. Не коментирам нейния успех. Само казвам, че е трудно да се очакват чудеса от няколкостотин горски полицаи, които отговарят за апашките набези в 1/3 от България.

- Едно са горските стражари, които се борят с циганските набези, а друго са директорите, които избират „храната“ пред „борбата“. Те са контрольори, казвате. А кой ги контролира тях?

- Регионалният директор на София трябва да бъде контролиран от директора на Изпълнителната агенция по горите, който си има за целта и заместници, и инспекторат. Имал е сигнали. Питайте го защо тия сигнали са оставени без внимание? Питайте го и защо е назначил Христов, след като е видял по документация, че той е бил махнат от висок пост по-рано и пратен като редови горски някъде в района на Чирпан. Аз съм сигурен, че той му е предложен от някой политик. Как иначе ще го вземат от Чирпан и ще го направят директор аламинут- толкова ли е забележителен? Само че вие инж. Гогов трудно ще го попитате, защото миналата седмица го уволниха. По съмнения за конфликт на интереси във връзка с оградата срещу африканската чума по свинете. „

- Съмненията бяха, че фирмата на жена му е доставяла коловете за тая ограда.

- Дали е така, аз не знам.

- А знаете ли какво се случи с делата срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов и бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков? Те също бяха уличени в злоупотреби от прокуратурата.

- Да, те бяха с обвинения заради някои заменки.

- Ако е осъден някой от тях, аз съм пропуснала новината.

- И аз.

- Коя е по-доходната злоупотреба: незаконната сеч или заменките?

- Заменките бяха на принципа „кон за кокошка“. По оценка на неправителствени организации щетите от тях са за милиарди. Парламентът обяви мораториум за дейността в земенените гори обаче и те станаха „бутикови“ - собствениците ги имат, но не могат да правят в тях нищо. Що се отнася до щетите от незаконната сеч, те са за наколкостотин милиона годишно. Но ако ги акумулираме в годините, може да излезе, че икономическата щета е като тази от заменките.

- Но кажете, какво да се прави? Да приемем, че кражбите от горите са национална съдба?

- Не. Живеем в 21-ви век, технологиите се развиват всеки ден. Можем да имаме наблюдение в горите - сателитно, с камери, с дронове и т.н. С учудване научавам, че в кабинета се саботират подобни проекти, включително финансирани от Световната банка....Между другото, ако си спомняте, преди години, след разговор с бившия директор на Северозападното предприятие Юри Миков, лека му пръст, аз изнесох в медиите една схема „19-45“ . Че на 19-то число от месеца директорът отива в министерството и носи 45 хил. лв. Тогава никой не обърна внимание, Миков си отиде след пътен инцидент и край. Ако тази схема не е разследвана, тя действа и в момента. Може датата да не е 19-и, може сумата да не е 45 хиляди, но това не е важно. Важното е да имаме гаранция, че тази схема е пресечена. Защото, ако някой някъде събира нерегламентирано някакви пари и някой директор на предприятие му ги отчита, той ще трябва да започне някаква нерегламентирана дейност, за да ги осигури. Ако аз бях министър в момента, щях да направя комплексна проверка - за да видя случаят с регионалния директор Христов дали е единичен, или не. Сигналите могат да бъдат преразгледани. Може други хора на наберат смелост и да подадат сигнали за корупционни схеми в други регионални дирекции...Аз вярвам, че спецпрокуратурата, както е тръгнала, може да стигне и до по-високо ниво в разследването. Спецпрокурорите показаха с арестите, че ако има политическа протекция върху горски директори, които отчитат някому нещо, то те са настрани от нея. Данните, които се изнесоха във връзка с арестуваните, за осъдителни присъди стигат, струва ми се. А присъдите ще бъдат знак за други, които се отчитат, че политическите чадъри които получават са временни и измамни. И след тях съотношението между вярващите и невярващите във вашата анкета за правосъдието ще се промени поне от 9:1 на 8:2.

Нашият гост

Мирослав Найденов е роден на 14.12. 1968 г. във Враца. Завършил е ветеринарна медицина през 1994 г. Бил е ветеринарен лекар, директор на врачанската ветеринарна служба и главен секретар на Националната ветеринарна служба (1994-2006). Шеф е на „Екоравновесие“ в столичната община (2006-2009). Депутат от ГЕРБ в 41-то НС и земеделски министър (2009-2013). В момента е лидер на партия БАСТА. И шеф на УС на Съюза за стопанска инициатива от октомври 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта