Борис Бекер - Бонвиван

Разстоянието от върха до пропастта е няколко крачки. Борис Бекер ги изминава като на игра сервиз-мрежа. Бившият №1 в света снове трескаво между крайностите вече 50 години. Навърши ги само три дни, след като награди Григор Димитров за първото място на турнира в Лондон. Именно в този град, и по-точно в неговия югозападен район Уимбълдън, се ражда легендата Бекер.

Като юноша на зелените кортове на “Ол Ингланд Клъб” младият германски тенисист печели слава и пари, които с лека ръка прахосва в последните години. Стигна се дотам, че през юни британски съд обяви Бекер във фалит заради неплатени банкови задължения. По неофициални данни - около 60 милиона евро. Той не е първият, няма и да е последният спортист, който пропилява богатството си си с аристократично безгрижие и със скоростта на своя сервиз, заради който го наричат Мистър Бум-Бум.

Голяма част от проблемите му прозират в едно любовно съобщение до него от настоящата му съпруга Лили: “Ти ми подари живот, за което всяко момиче мечтае.” Това интимно откровение излезе в немската преса в навечерието на 50-ия рожден ден на Бекер. При него винаги е така – личният му живот е подложен на активна обществена дискусия. От 17-годишен всяка негова крачка е осветена от медийните прожектори. За което днес Бекер плаща солена цена.

Когато се връща назад във времето, той казва, че се е раждал два пъти. На 22 ноември 1967-а, когато се появява на бял свят в германския град Лаймен, и на 7 юли 1985-а, когато печели за първи път “Уимбълдън”. Тогава малко известният тийнейджър с рижа коса и лунички по лицето, заемащ 20-о място в ранглистата, става първият германец, първият непоставен и най-младият шампион от Големия шлем по онова време – на 17 години и 227 дни.

Фактите от спортната кариера на Бекер са красноречиви – 49 турнирни победи, 6 титли от Големия шлем (3 от “Уимбълдън”, 2 от “Оустрелиън Оупън” и 1 от “Ю ЕС Оупън”), олимпийски шампион на двойки в тандем с Михаел Щих от 1992 г., 12 седмици №1 в света през 1991 г. и спечелени 25 млн. евро от наградни фондове. Негова запазена марка са бомбените сервизи, мощните ретури и виртуозните волета с летящи плонжове. Епичните му дуели с Джон Макенроу, Стефан Едберг и Иван Лендъл превръщат Германия в тенис нация. По същия начин, по който днес българският народ лудва по Григор Димитров.

И при Бекер, както при Гришо, е много интересно какво се случва извън корта. Той също е ценител на женската красота от малък, когато е трябвало да тренира с момичетата, тъй като не му стигала класа за момчетата. 15-годишен изживява първите си интимни контакти с една съдийка и колежка тенисистка. После има връзки с актриси, преводачки, секретарки, а най-сериозната му приятелка по онова време е дъщеря на шефа на полицията в Монако.

През 1993 г. Бекер се укротява за кратко в шоколадовите лапи на “лъвицата” Барбара Фелтус, която след сватбата му ражда два сина – Ноа Гейбриъл (кръстен на неговите приятели – тенисиста Яник Ноа и музиканта Питър Гейбриъл) и Елиас Балтазар. Докато е бременна с второто дете, мистър Бум-Бум преживява мимолетна пиянска афера в тоалентната на лондонски ресторант с рускинята Ангела Ермакова. Резултатът се появява на бял свят девет месеца по-късно, носи името Анна и предизвиква шумен развод в семейство Бекер. Съпругата Барбара получава над 14 милиона долара и така богатството на Бекер започва да се топи като сняг от горещите му страсти към нежния пол.

От безразборните връзки с певици, плеймейтки, танцьорки и пиарки излиза, че рижият тенисист с бяла кожа и светли очи си пада по смугли красавици с кафяви очи и дълга тъмна коса. Такава е и последната му съпруга – бившата холандската моделка Лили, която през 2010 г. роди на Бекер четвърто дете. Тримата живеят заедно в Лондон, притеснявани от огромните дългове на главата на семейството и все по-често проявяващата се негова слабост да играе на покер. Хазартът е другият канал, в който изтичат парите на Бекер. Вероятно непостоянството и непридвидимият характер са сред причините за раздялата между и Новак Джокович през 2016 г. Да бъде треньор на сърбина бе най-сериозният спортен ангажимент на някогашния шампион след края на активната му кариера. При това се оказа успешен.

За три години с Бекер в своя екип Джокович спечели 6 от 12 възможни титли в Големия шлем и 14 от 30 турнири “Мастърс”. Преди да го ангажира, сърбинът бе изгубил четири от последните си пет финала в Големия шлем. Първата им съвместна победа дойде през 2014 г. Къде другаде, ако не на “Уимбълдън” – второто родно място на Бекер.

Играл е с Бойко,

харесва Гришо

През 2010 г. Борис Бекер в тандем с Магдалена Малеева игра кратък демонстративен мач срещу министър-председателя Бойко Борисов и неговия партньор Илия Кушев. Тогава германският тенисист бе в София по покана на организаторите на аматьорски турнир. Напоследък Бекер демонстрира, че е почитател на Григор Димитров и харесва неговите качества на комплексен играч. Той аплодира решението на Гришо да ангажира за треньор Дани Валверду, защото е “правилният човек за него”.

ЗА НЕГО

Почти винаги ме побеждаваше

Много як и издръжлив тенисист беше, с жилав дух. Имам отрицателен баланс срещу него. Почти винаги ме побеждаваше. Дразнехме се взаимно, провокирахме се. Парадоксалното е, че и двамата бяхме много добри на зелени кортове, а не сме играли нито веднъж един срещу друг на трева. Печелили сме по три пъти “Уимбълдън” и по четири пъти “Куинс”, но без да се срещаме. А това щеше да бъде голямо шоу.

Джон Макенроу, един от отявлените съперници на Борис Бекер

Желязна физика, желязна психика

През 1986 г. спечели три турнира на три континента за 14 дни. Първо победи Иван Лендъл в Сидни, после Стефан Едберг в Токио и след това Серхио Касал в Париж. Това го можеше само той. Железна физика, желязна психика. Ще ви кажа и как посрещна 18-ия си рожден ден. В самолета на път за “Оустрелиън Оупън” в Мелбърн. Бяхме взели торта, а стюардесите му пееха “Хепи Бърдей”.

Йон Циряк, дългогодишен мениджър на Борис Бекер

Ужасен съперник

С Бекер сме играли 35 мача, от които аз спечелих само 10. Той е ужасен съперник. Много трудно се пречупва. Направихме епични финали на “Уимбълдън”. Нещо много интересно се случи през 1990 г., след моята победа в пет сета. В началото Борис изглеждаше неузнаваем и поведох с 6:2, 6:2. После се съвзе и ми го върна – 3:6, 3:6. Взех последния сет с 6:4, след което разбрах, че предната вечер той е пил силно приспивателно заради напрежението и лекарството му е оказало влияние.

Стефан Едберг, бивш №1 в тениса по времето на Борис Бекер

Най-много обича чушки с ориз

Хората напоследък не говорят добре за Борис. Завиждат му. Знам, че изпитва затруднения и следя какво се случва. Разправят, че ипотекирал моята къща. Ако беше така, аз нямаше да живея в нея. Борис е изпитвал винаги уважение към родителите си. Още от малък. Не сме искали да става спортист. Спомням си, че най-много обичаше да яде моите пълнени чушки с ориз.

Елвира Бекер,

майка на Борис Бекер

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети