Брюксел заплаши Варшава с "незабавно" лишаване от глас заради спорната съдебна реформа

ЕС „незабавно“ ще предприеме стъпки за отнемането на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС, ако страната продължи с противоречивата си съдебна реформа. Това предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Препоръката на Комисията е полските власти да не предприемат никакви мерки за отстраняване или принудително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такива мерки бъдат предприети, Комисията е готова незабавно да даде начало на процедура по Член 7“, каза Тимерманс, имайки предвид членът от Лисабонския договор, който предвижда налагане на вътрешни санкции, включително и лишаване от право на глас в Съвета на ЕС.

Досега тази мярка, наречена „ядрена опция“ не е била прилагана. В същото време заместник-председателят приветства факта, че полският президент Анджей Дуда е наложил вето върху част от съдебната реформа на правителството на дясната „Закон и справедливост“, но припомни, че два от четирите закона са приети.

„През изминалата седмица някои неща се промениха в Полша, а някои не… Трябва да отбележим и приветстваме това, че президентът Дуда обяви решението си да наложи вето два от четирите закона“, в реформата, каза Тимерманс. „Въпреки това фактът, че два от четирите закона са подписани, както и това, че работата ще продължи по другите два, означава, че трябва ясно да изразим нашите тревоги“, посочи още той.

От своя страна Варшава обвини Брюксел в шантаж. „Няма да приемем шантаж от страна на служители на ЕС, особено такъв, който не се основава на факти. Всички закони, подготвени от полския парламент, са в съответствие с Конституцията и демократичните правила", заяви говорителят на правителството Рафал Боченек пред местните медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини