Бургазлии сърбат рибена чорба с греяно вино

В очакване на празника, рибарите си дават равносметка

Морето беше пълно с риба, но ни пусна да ловим малко дни, жалват се морските вълци

Учителка от Царево майстори елхички с клонки от морето

Три елхи красят центъра, безброй ефектни светлини правят улиците красиви и цветни. Коледният дух е завладял всички. На площад “Тройката”, малчуганите пускат писмата си до Дядо Коледа, в специално направена кутия за посланията. Всяка вечер, добрият старец пристига в шейна, съпроводен от ефектно светлинно шоу и раздава подаръци на децата, дошли да го зърнат, заедно със своите родители.

На метри от тях е ледената пързалка, по която се носят лудо тийнейджърите, а още по- нататък е Коледният базар с греяно вино и вкусотийки - мешана скара и печени суджуци за по- големите. В капаните по брега пък рибената чорба и всякакви ястия с риба са “на линия”.

В очакване на Коледа, бургазлии през вечер сядат там да побъбрят и гледат зимното море.

Най- интересно и живописно е при рибарите. В тяхното селище Ченгене скеле, хижите също са празнично украсени, а фризерите- претъпкани с риба.

На 19-и декември- денят, когато в Бургаско падна първият сняг и задуха силен северен вятър, празникът им Никулден по старому, се провали. Бурята скъсала найлоните, с които опаковали сцената, а и решили да не мръзнат.

За морските обаче празно няма - вечерно време се събират в култовата кръчма “Морски сговор” и си бъбрят за отминалия сезон.

“Морето беше пълно с риба, но пък и беше много бурно, и имаше малко дни за риболов, малко ни пускаше да ловим”, разказват морските вълци. Но са категорични: тази година определено е била паламудена.

Сега всички майсторски солят паламуд и правят консерви - с боб и кисели краставички. Варят бурканите по три часа. Това е рецептата, а който вкуси от консервите - облизва си пръстите, хвалят се те.

За Коледа, в селището са останали стотина души, които са си баш рибарите и се препитават с този занаят. Няма да си ходят в Бургас, а на Бъдни вечер ще си направят трапеза, на която ще сложат постни ястия. На 25-и декември, когато се позволява риба, ще наредят толкова вида, колкото са наловили през годината - пържено попче и сафрид, печен чернокоп. От паламуда ще отворят една консерва. От барбуна и всички други ще направят рибена чорба с тайната съставка - девисил. За нас Коледа ще е както подобава - рибна и паламудена, казват рибарите. С част от парите,изкапали от наловената риба, те си купиха грозде и си свариха ракия в “казана на Пламен” в близкото село Росен. Така че рибеното мезе ще е яко “подпряно” с хубава ракия.

Уникални елхички с клонки, изхвърлени от морето за празника изработва детската учителка Деси Стоянова. Тя старателно събира клонките по брега и месец преди Коледа, започва да майстори истински произведения на изкуството.

“Морето изхвърля много безполезни, но и много интересни неща. В дворовете на хората, живеещи по крайбрежието например има много интересни дървета, които те са събрали и сложили за декорация. Винаги съм им обръщала внимание и те много са ме впечатлявали”, разказа пред Труд Деси Стоянова. За тази Коледа е изработила два вида елхи. Едните са стилизирани дръвчета под формата на триъгълник, които са пълни с шишарки и топки. Другите са от кръстосани клонки.

 

Тиха Коледа край морето във Варна

Варненци се изнасят на планина и в чужбина, румънци идват в курортите

Новогодишният купон във Варна ще е край голямата градска елха, а богатата украса е предпочитан декор за снимки

Даниела Фархи

ТРУД, Варна

Повечето жители на града се изнасят на планина или в съседни държави, съчетавайки дългата ваканция по Рождество с Нова година. Семейни компании масово са резервирали къщи в Еленския и Габровския Балкан и в Трявна още от есента, а любителите на топлото време отиват в Турция, където цените са много атрактивни, твърдят туроператори. В морската столица и курортите ще има оживление по Нова година, но коледни пакети предлагат много малко хотели. Клиентите в комплексите са предимно румънци. Цели фамилии вече имат традиция да се събират по Рождество Христово на нашето море, като в масовия случай резервират 3-дневни СПА-пакети в обекти с вътрешни топли басейни. Цените варират от 220 до 370 лв. на човек на база ол инклузив и ултра ол инклузив. Хотелиери обаче признават, че тази година гостите ще са по-малко, защото ценовата конкуренция от южната ни съседка е люта.

В градските хотели, където минали години идваха с автобуси гърци, сега разчитат предимно на българи от чужбина. Заявки за коледни тържества с преспиване правят семейства, които се събират от цял свят у дома, но повечето им членове са продали имотите си тук, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Според него обектите са наваксали с предколедните фирмени тържества, които бележат над 12% ръст спрямо миналата година. Някои предлагат и петстепенни менюта за Бъдни вечер и Коледа за дома. Очаква се ресторантите и баровете да заработят добре по Нова година, тъй като повечето куверти на цени от 55 до 130 лв. са изчерпани, установи проверка на “Труд”.

В хотелите във Варна офертите с нощувка, вечеря и богата програма варират от 130 до над 200 лв. Записвания има от румънци, турци и руснаци, но повечето клиенти ще са нашенци. Младежки компании пък са изкупили вилите и къщите край града, тъй като купонът с преспиване там им излиза по 20-30 лв. на човек. На Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще празнуват българи и румънци. Няма да затваря и любимата на децата безплатна малка ледена пързалка до общината, която ще бъде закрита чак на 13 януари. Голямата в спортен комплекс “Младост”, на която кънки възрастните карат срещу 4 лв. на час, а децата - за 2 лв., обаче ще работи до Бъдни вечер. Ден по-рано във Фестивалния и конгресен център е последният предколеден концерт “В рожденственската нощ”, който е при вход свободен. На 26 декември в Морското казино ще има вариететно шоу, а в навечерието на новата година, на 28 декември, във ФКЦ ще гостува Васил Петров с концерта “Моят път”. На 31 декември решилите да посрещнат 2019 г. на площада ще се веселят от 22 ч до 2 ч сутринта с Любо Киров, Deep Zone Project и италианския DJ Fabrizio Parisi. Празничният концерт, организиран от общината, ще се вихри на специална 3D сцена, на която ще се изявят още победителят във ВИП Брадър Атанас Колев, Константин Трендафилов - Papi Hans и младите варненски таланти в поп и рок музиката Виктория Георгиева, Кристина Христова, Габи Петрова и Жанет Светославова. Илюминации, светлинно и лазерно шоу ще има в първите минути на новата година, когато фолклорен ансамбъл “Варна” ще поведе традиционното “Дунавско хоро”. Новогодишна атракция ще са и ледени фигури, които ще бъдат подредени на площада преди концерта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл