Българката в кухнята, българинът да печели и да не реве (ИНФОГРАФИКА)

81% от запитаните нашенци смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, 65% - че мъжете не бива да плачат

Според 81% от българите най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, а на мъжа - да печели пари. Това показват данни на Евробарометър, събрани през юни 2017 година. България е държавата в целия Европейски съюз, в която най-много хора са съгласни с посочените твърдения. На другия полюс е Швеция, в която само 11% от хората смятат, че мястото на нежния пол е до печката. В целия Европейски съюз 54% смятат, че не това е най-важната роля на жената.

За 62% от българите е приемливо мъжете да плачат, което е най-ниският процент в ЕС. Отново на срещуположния полюс е Швеция, където за 99% от анкетираните е приемливо мъжете да плачат.

България попада и в челните места на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоциите си - 83% са отговорили с „да”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.

Според 68% от българите мъжете трябва да взимат отпуск за гледане на дете. На обратното мнение са 14%. За 78% от анкетираните в страната жените разполагат с по-малко свобода заради семейните си задължения.

0203_1_196036

Общо 87% подкрепят законови мерки, които да гарантират равенството между мъжете и жените в политиката. На обратното мнение са 4%.

На въпроса бихте ли казали, че във вашата компания се обръща достатъчно внимание на въпроса за равното заплащане между мъже и жени, сме на дъното на класацията с 23% отговорили „да” и 28% - „не” и 32% - това не е въпрос в моята компания.

Голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с „да” на този въпрос. В другата крайност се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство.

Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас - 67% са отговорили положително на този въпрос.

В дъното на класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

Обобщено българите са най-склонни да си създават стереотипи на базата на пола, показва изследването. 12,4% от хората признават, че мислят по този начин, което ни поставя на първо място в Европа. Веднага след нас се нареждат унгарците с 11,3% и литовците с 10,9%.

Най-малко склонни към създаване на стереотипи са гражданите на Швеция (3%), Дания (4,4%) и Холандия (4,6%). Страната ни е далече и от средните стойности за ЕС заедно с Великобритания - 7,3%.

Според синдикатите

Разликата

в заплащането

се увеличава

Над 200 години необходими за наваксване

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, вследствие на което, поради по-ниската си пенсионна възраст, получават по-ниска пенсия и обезщетение. Това показват анализи на синдикатите от КНСБ.

Според данните тенденцията е за нарастване на разликата в заплащането по пол и през 2015 г. той достига 14,2%, по данни на НСИ, при 10,6% през 2007 г.

Шест от най-нископлатените браншове у нас са с преобладаващо участие на жени. Те са в сферата на търговията, почистването, услугите. В здравеопазването санитари и медицински сестри на места получават много ниски заплати. Според изследване на КНСБ заплати с чисти доходи над 1000 лв. взимат два пъти повече мъже, отколкото жени. Това са малкото жени, които работят в IT сектора, банковия сектор, енергетиката и далекосъобщенията.

Друго изследване на Световния икономически форум (СИФ) за 2017 година в световен мащаб показва, че жените ще трябва да изчакат 217 години, преди да започнат да печелят колкото мъжете и да са представени наравно на работното място. За втора поредна година швейцарската организация с нестопанска цел отчита влошаване на икономическото неравенство, като измерва колко мъже и жени участват в работната сила, доходите, които те изкарват и професионалния им напредък.

Миналата година СИФ обяви, че нежният пол ще постигне икономическо равенство след 170 години спрямо 118 години през 2015 година

Като цяло Исландия, Норвегия, Финландия, Руанда и Швеция се нареждат най-високо сред 144 държави, сравнени по напредък в равенството в четири области: образование, здраве и оцеляване, икономическа възможност и политическо овластяване. България заема 18-о място в класацията, според глобалния индекс в доклада, поместен на сайта на СИФ.

Половината европейци

искат повече жени в политиката

80% смятат, че домашните задължения трябва да се поделят

Що се отнася до цялостните нагласи на съюза, от Европейската комисия посочват, че според европейците все още не е постигната равнопоставеност между половете. Въпреки това статистиката на Евробарометър показва, че 90% от европейците считат, че насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете е важно за обществото, икономиката и лично за тях.

Половината от европейците са на мнение, че би трябвало да има повече жени на постове, свързани с вземането на политически решения, а 70% от запитаните подкрепят използването на правни мерки, за да се гарантира равнопоставеността между мъжете и жените в политиката.

Над 80% от европейците смятат, че мъжете би трябвало да поемат равен дял от домакинските задължения и да ползват родителски отпуск, за да се грижат за децата си. Въпреки това повечето от запитаните са на мнение, че жените все още прекарват повече време от мъжете в домакинска работа и грижи за децата (73%).

Общо 90% от европейците заявяват, че е неприемливо жените да получават по-ниски възнаграждения от мъжете.

Възнагражденията на жените в Европа са все още средно с 16.3 % по-ниски от тези на мъжете, посочва Европейската комисия. Разликата в заплащането на жените и мъжете не е намаляла през последните години и това се дължи до голяма степен на факта, че жените по-трудно си намират работа, работят в по-ниско платени сектори, получават по-малко повишения, прекъсват по-често кариерата си и извършват повече неплатен труд.

ЕК стартира инициатива

за равенство между половете

Европейската комисия стартира нова инициатива под наслов “Правата на жените в смутни времена”, отчитайки резултатите от проучването на Евробарометър, които показват, че в държавите от ЕС все още не е постигната равнопоставеност между половете.

За да се реши този проблем, Европейската комисия представи план за действие за преодоляване на разликите в заплащането на жените и мъжете за периода 2018-2019 г. Изпълнението на плана ще способства за по-добро спазване на принципа за еднакво заплащане, като се разгледа възможността за изменение на Директивата за равното третиране на мъжете и жените.

Комисията призовава Европейския парламент и държавите членки да приемат бързо предложението от април 2017 г. относно равновесието между професионалния и личния живот. За тази цел се препоръчва да се финансират проекти за подобряване на баланса между половете на ръководни позиции на всички равнища и да се насърчават правителствата да приемат конкретни мерки за подобряване на баланса между половете при вземането на решения.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: Жените в Европа имат право на равнопоставеност, възможности за реализация и безопасност, но за прекалено много жени тези права остават само на теория.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа