Бързото сваляне на температурата при вирусна инфекция забавя оздравяването

Въпреки че времето все още е горещо, типичните за есента респираторни инфекции при децата вече започнаха. Те ще ни съпътстват чак до пролетта. Оплакванията са висока температура, хрема, кашлица, болки в гърлото. Преходът от лятото към есента, температурните разлики през деня са една от предпоставките за по-лесно разболяване. Започна и новата учебна година в яслите и градините, където се събират повече деца на едно място, а това допринася за по-бързото разпространение на инфекциите. Не трябва да се забравя, че малчуганите, които за първи път посещават детско заведение, в периода на адаптация са по-податливи на инфекции. До шестата си година децата боледуват по 5-6 пъти годишно. Чак тогава имунната им система съзрява напълно и учениците се разболяват средно 2-4 пъти в годината, обяснява д-р Анета Пиналева, педиатър в ДКЦ-1 в гр. Русе, с 33-годишна лекарска практика.

Никненето на млечните зъби също може да благоприятства по-честите заболявания

При някои деца симптомите на дентиция са много силно изразени, а това се явява стрес за неукрепналия детски организъм. Имунната защита спада и децата боледуват по-често и по-продължително. Опитът на д-р Пиналева показва, че такива състояния се повлияват много добре с хомеопатия. Тя препоръчва Дентокинд - специално създаден за бебета и малки деца хомеопатичен препарат, който повлиява комплексно всички придружаващи симптоми на пробива на млечните зъби – болка, оток, температура, раздразнителност и безпокойство, диария, прекалено слюноотделяне. Има и имуностимулиращо действие, което спомага ограничаване на респираторните инфекции по време на периода на дентиция.

Педиатърът уточнява, че за да има ефект лекарството, предписаната дозировка трябва да се спазва стриктно. Когато оплакванията се засилят, венците станат болезнени и зачервени, слюноотделянето е повишено, появи се температура, трябва да се приема т. нар. „лечебна доза” - по 1 табл. през час до 6 табл. дневно за деца до 1 г. и по 2 табл. през час до 12 табл. на ден за деца над 1 г. След като симптомите отслабнат, се минава към поддържаща доза – 3 пъти по 1 или 2 табл. дневно, в зависимост от възрастта на детето. Дентокинд може да се приема през целия период на растежа на млечните зъби, като съответно се дава по-начесто при обостряне на симптомите.

Не се страхувайте от температурата, тя е защитна реакция на организма

При повишена телесна температура до 38 градуса в организма се изработват различни защитни фактори, които са необходими за справяне с инфекцията. Ако при слабо повишена температура до 38 градуса майката дава температуропонижаващи лекарства, се забавя образуването на тези защитни фактори, предупреждава д-р Пиналева. Разбира се, ако общото състояние на детето е нарушено, то е много отпуснато или неспокойно, може да се прибегне към даване на такива медикаменти.

Лекарят споделя, че има майки, които на всяка цена държат да свалят температурата под 37 градуса и понякога прекаляват с антипиретиците. „Високата температура е показание за темепературопонижаващи медикаменти. Тогава трябва да се използват и физически методи за понижаването й, но когато тя е под 38 градуса, нека оставим организма сам да се справи с инфекцията”, разказва специалистът.

В кабинета й напоследък идват все повече родители, които са давали антибиотик на детето си за всяка една хрема, кашлица, температура и поради това търсят по-щадящо лечение. Д-р Пиналева често прибягва до хомеопатичните лекарства като ефективна и безопасна терапия при вирусни инфекции. Първото нещо, на което учи родителите на своите пациенти, е още при първи симптоми на такова заболяване да започнат хомеопатично лечение. Навременното започване на терапията може много бързо да овладее инфекцията.

„Хомеопатичните лекарства не блокират защитните механизми на организма, а напротив – стимулират ги”, обяснява лекарят. И отново напомня колко е важно медикаментът да бъде приеман правилно – по-често при остри състояния, като приемите постепенно се разреждат при подобрение. Акцентира на това, защото се е случвало родители да се оплакват, че са започнали хомеопатично лечение, но то не помагало. И след направен анализ се установява, че са давали правилното лекарство, но в неправилна дозировка.

Още при първи признаци на настинка и грипоподобни заболявания – температура, хрема, главоболие, отпадналост, например, подходящо хомеопатично лекарство е Инфлуцид. То укрепва организма, лекува симптомите, не потиска температурата, а постепенно я понижава, като по този начин осигурява адекватна имунна реакция. За деца над 1 г. приемът е по 1 табл. на всеки два часа, до 8 табл. дневно. При настъпване на подобрение дозата се намалява на 3х1 табл. на ден в продължение на поне още 1 седмица. Дозировката за деца над 12 г. и възрастни е по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно, а след подобрение – 3х2 табл. дневно. Обикновено лекарят препоръчва редуването на Инфлуцид с Шуслерова сол №3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU), която овладява възпалителния процес в начална фаза и дава повече енергия на организма да се справи с атаката на вирусите.

При болки в гърлото, зачервени сливици или когато се изчаква резултатът от гърления секрет при ангина, д-р Пиналева препоръчва комбинирания хомеопатичен препарат Тонзилотрен. Той е подходящ както за начално лечение при болки в гърлото, така и като допълваща терапия при ангина. Ако е налице и хрема – запушен нос и жълтеникав секрет от носа, подходящият хомеопатичен препарат е Цинабсин. При комбиниране на оплакванията могат да се дават двете лекарства едновременно. Приемат се по същата схема като Инфлуцид.

Сега е моментът за профилактика на имунната система

През предстоящия есенно-зимен сезон се очаква да ни атакуват много вируси, предупреждава д-р Пиналева. За тях е характерна голяма изменчивост и организмът никога не е напълно подготвен за тази среща. Затова понякога се налага да му се помогне. При най-малките често тя прилага имунопрофилактика с Имунокинд. Обичайно го изписва в оздравителния стадий на заболяването, за по-бързо укрепване и възстановяване на организма. Продължителността на приема е различна – при деца с по-дълго протичащи респираторни инфекции тя трябва да е поне месец, 3 пъти по 1 табл. дневно. Препоръчва го и за семейства с 2 или повече деца, където по-големите носят инфекция от яслата или градината и заразяват по-малките. А когато малчуганът боледува по-често, приемът на Имунокинд е добре да продължи до 3 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве