Варна чака 10% ръст на приходите от сезона

Юбилеен туристически форум събра браншовици, посолства, общини и университети

Варна ще приключи сезон 2017 с над 7% ръст на туристите и 10% повече от реализираните миналата година 400 млн. лв. от нощувки и други услуги. Прогнозата направи председателят на Варненската туристическа камара /ВТК/ Жельо Душев при откриването на X Черноморски туристически форум. Тя бе потвърдена и от зам.-кмета на Варна Коста Базитов, който съобщи, че до средата на август в местната хазна са влезли 3,6 млн. лв. от туристически данък. "Очакваме сериозно преизпълнение на годишния план от 4 млн. лв. благодарение на удължаването на сезона чрез откриването на нови самолетни линии, услуги и културни програми", добави Базитов. Тази година градът се рекламира на 20 международни изложения, а през идната ще дебютира на още три, включително в Китай.

През последните 5 г. България отчита 6% среден годишен ръст на туристите, като изпреварва Турция, Италия, Франция и Полша, обяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов, цитирайки данни на Световния туристически барометър. Според тях с по-добри показатели от нашите обаче са Гърция, Румъния, Хърватска и Испания. "Имаме потенциал да ги догоним чрез повишаване на качеството и предлагането на повече целогодишни продукти", коментира Теофилов.

Юбилейното издание на Черноморския туристически форум, организиран от ВТК, община Варна и МТ е посветено на местната идентичност и глобалния туризъм. Освен представители на бранша участват 16 общини, 16 университета и  посолствата на Южна Африка, Виетнам, Азербайджан, Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България