Властта пак клекна пред зелените рекетьори (ОБЗОР)

МОСВ изтегли точката за промяна на концесията на ски зона „Банско“

Текстът ще се гледа заедно с частичното изменение на действащия план за управление на НП "Пирин"

Решението за втора кабинка в зимния курорт отложено поне до края на годината

Точката за изменение на концесионния договор за ски зоната над Банско се изтегля от дневния ред на Министерския съвет, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на извънреден брифинг в сградата на МОСВ.

„Взех решение да оттегля внесения проект на Министерски съвет за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение. Той ще бъде внесен заедно с промяната на плана за управление на Национален парк „Пирин“, обясни Димов.

По този начин официалните власти за пореден път показаха, че през последните 10 години се съобразяват с исканията на шепата организации от коалицията „За да остане природа в България“. Това са единствените противници на развитието на зимния и планински туризъм у нас, като за всички години на протести не са изказали нито един екологичен аргумент. Те саботират изграждането на втори кабинков лифт в ски зона „Банско“, а именно такава възможност щеше да даде промяната на концесионнния договор. Така щяха да изчезнат опашките пред сега действащото съоръжение – то е недостатъчно да качи до пистите всички желаещи и те чакат с часове пред подстанцията.

Другата стъпка е точно частичното изменение на действащия план, който не позволява никакви нови съоръжения дори в ски зоната. В момента изменението е на обществено обсъждане, което ще приключи на 22 декември, а след това трябва да бъдат обработени всички мнения, изпратени в МОСВ.

Още миналата седмица гласуването на промяната на концесионния договор беше отложена по искане на премиера Бойко Борисов на заседанието на кабинета. В същото време под прозорците на МС имаше на протест двайсетина души от „За да остане природа в България“, като в редиците им беше и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

Както „Труд“ писа тогава, точката за промяната на концесионния договор бе разгледана в 10:30 на заседанието, а зелените се разотидоха половин час по-рано като обявиха, че текстът няма да се гледа – тоест те са знаели по-рано какво ще се случи на министерската сбирка.

В понеделник в МОСВ бе организирана дискусия по нареждане Борисов . На нея не се появиха зелените, които бойкотираха кръглата маса. Там бяха екоминистърът Нено Димов, колегите му от туристическото и спортното ведомство – Николина Ангелкова и Красен Кралев. Присъстваха хора от екоорганизации, експерти от браншови организации, бивши министри на околната среда. Всички се обединиха около тезата, че втори лифт в Банско е крайно необходим и промяна на концесията трябва да има.

В същото време зелените изпратиха 100 въпроса до вицепремиера Валери Симеонов, който е съвносител на промяната за концесионния договор. На кръглата маса се разбра, че на всеки от въпросите през 10-те години спорове е отговаряно многократно.

След оповестеното от МОСВ, решението на проблема с втория лифт се отлага поне до края на годината.

Относно новият план за управление на НП „Пирин“ - той трябваше да влезе в сила през 2014 година, но до днес е в съда заради жалби, подадени именно от зелените, които манипулират обществото, че с приемането му ще се разрешат сечи в НП „Пирин“.

 

Ресорният министър Нено Димов: Всичко беше публично

„Труд“ публикува изказването на министъра на околната среда и водите Нено Димов от извънредния брифинг:

„Направих всичко възможно да дам максимална публичност на проекта на кръгла маса, на която бяха разяснени всички аспекти на решението. Целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с години проблем с изграждането на втори лифт на ски зона „Банско“ трябва да бъде решен. Проблемът има два аспекта – екологичен и икономически. Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между тези два аспекта – опазването на природата и икономическото развитие. Като министър на околната среда аз отговарям за спазване на екологичното законодателство. В конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Вторият лифт не може да се изгради, без да има промяна в плана. Без такава промяна не може да се процедират евентуалните инвестиционни намерения за изграждане на спортни съоръжения, които да бъдат подложени на всички оценки за въздействието върху околната среда. Вторият аспект е икономически и той се определя в концесионния договор за ски зона Банско. Договорът трябва да бъде приведен в съответствие със законодателството. Това е първият договор от този тип, подписан през далечната 2001 г. и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат прецизирани. Не желая да взимам решения на инат. В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа заедно с промяната в плана за управление на НП Пирин“. Проектът на плана за управление е в процедура на обществено обсъждане до 22 декември 2017 г. и двете точки ще бъдат внесени заедно на следващо заседание на Министерски съвет“.

 

Зелените прилагат схемата със становищата

По време на извънредния брифинг министър Нено Димов бе помолен да даде прогноза за срокове кога ще са готови експертите в МОСВ с резултатите от общественото обсъждане за частичното изменение на действащия план на НП „Пирин“. Димов отговори, че всичко зависи от броя на становищата, които бъдат получени.

Опитът показва, че становищата са една от схемите на зелените да забавят важни проекти. Още при изготвянето на новия план за управление, който още е в съдебна фаза, от фирмата съставител обявиха пред „Труд“, че са получили стотици становища, които са почти еднакви и са изпратени от едни и същи електронни адреси. Същото бе и за плана на парк „Витоша“.

По този начин зелените зариват с бумащина експертите, които са задължени да прегледат и отбележат всяко становище. Сега планът им отново е такъв – още на дискусията, организирана през ноември от вицепремиера Валери Симеонов и даването на началото на обществено обсъждане за изменението на действащия план, призивът на зелените в социалните мрежи беше „Пращайте становища“ и „Трябват ни хора за становища“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България