ВМРО: Сърбия отново се изгаври с българското малцинство в Западните покрайнини

Снимка: Архив

Сърбия отново се изгаври с българското малцинство в Западните покрайнини! Това е недопустима поредна проява, която този път е насочена срещу деца. Искаме спешна и нарочна реакция от Министерството на външните работи на България. Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение във връзка с прессъобщение на Културно-информационния център – „Босилеград“, който е неправителствена организация на българската общност в региона.

От него става ясно, че граничните власти на Сърбия са спрели бус с подаръци за децата, изпратени от отдел „Култура“ на Столична община.

От информацията се разбира, че за предстоящите Коледни празници, КИЦ „Босилеград“, съвместно с Дирекция „Култура“ към Столична община организират предварително заявено тържество за децата от основното училище и предучилищните заведения в Босилеград. Столична община осигурява 180 коледни пакетчета за децата и календари.

За наша „изненада“ микробусът с подаръците е задържан и върнат обратно от сръбските митнически власти на ГПП „Олтоманци – Рибарци“. Това освен пореден опит за натиск и потъпкване правата на българското национално малцинство в този забравен от сръбската държава край, е и ярка проява на неуважение към такава важна българска институция, каквато е Столичната община. Действията на граничарите едва ли са тяхна лична преценка. Това за нас са координирани действия от страна на държавата, както бяха и тези с арестуваните лекари, с манипулацията на избора на Националния съвет на българското малцинство и още десетки подобни „инциденти“, които просто не станаха медийно достояние. Това за нас, Патриотите от ВМРО, е доказателство за лицемерната политика на Република Сърбия спрямо България и явно незачитане на добросъседските отношения между двете държави, се казва в позицията на ВМРО.

Проявата е още по-отблъскваща, тъй като е в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово, време за смирение, добронамереност и грижа за хората в нужда, и особено към децата. Тя е в разрез с християнските принципи и морал. На съвестта на местните власти и идеолозите на този фарс остава разочарованието на децата от това, че тази година Дядо Коледа не можа да ги зарадва с коледни подаръци, посочват от ВМРО.

Те настояват за спешна реакция от страна на Министерството на външните работи на Република България и призовават вицепремиера Екатерина Захариева да поиска обяснение от посланика на Република Сърбия в София за скандалните действия на държавата, която представлява като дипломат. „Заявяваме, че по този случай ще сезираме и европейските институции.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България