Вторият ден от срещата на НАТО ще е фокусиран върху Афганистан

Президентът Радев ще разговаря с Ердоган

През втория и заключителен ден от срещата си в Брюксел лидерите на НАТО ще се опитат да превъзмогнат исканията на Доналд Тръмп за по-високи разходи за отбрана и да се съсредоточат върху прекратяването на дългата война в Афганистан.

Очаква се днес българският президент Радев да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган. Ердоган пък ще обсъди с гръцкия премиер Ципрас искането на Анкара 8-е военни, които избягаха в нощта на неуспешния преврат, да бъдат екстрадирани.

Лидерите ще приветстват пристигналите на срещата партньори, които не са членки на НАТО, включително афганистанския президент Ашраф Гани и този на Украйна Петро Порошенко пред новото седалище Алианса.

Премиерът на Великобритания Тереза Май се опита да зададе тона в сряда, като обяви изпращането на допълнителни войски за афганистанската тренировъчна мисия на НАТО. „Ще разположим още 440 служители в мисията „Решителна подкрепа“ на НАТО в Афганистан и това показва, когато НАТО се обажда, Великобритания е една от първите, които се отзовават“, заяви Май пред репортери.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг иска лидерите да се договорят да финансират афганистанските сили за сигурност до 2024 г., въпреки обществената умора в западните страни за тяхното участие в конфликта. Финансирането е средно около 1 милиард долара годишно, а Столтенберг заяви, че очаква това ниво да бъде изпълнено.

Лидерите ще искат да научат повече за военния подход на Тръмп към Афганистан, който той преработи през август миналата година, за да включи засилване на въздушните удари, за да принуди талибаните да преговарят.

Държавните глави и правителствените ръководители ще обсъдят и отношенията с Грузия и Украйна - две страни, чиито шансове за членство в алианса бяха попарени от руски нашествия на техните територии. По правилата на НАТО страни с териториални конфликти не могат да се присъединят.

Македония, от друга страна, която бе официално поканена вчера да започне присъединителни преговори, ще участва на специална церемония днес в момент, когато алиансът се готви да се разрасне до 30 държави членки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят