В гетото на Сливен работят 350 водомера, поставят още 450

водомер

350 са работещите водомери в 15-хилядния ромски кв."Надежда" в Сливен. От "В и К" ще поставят още 450 нови измервателни уреда, за да се обхване цялото население - съобщиха от дружеството. Ситуацията с доставката на питейна вода в квартала бе оценена като сложна, заради разнопосочните интереси на самите му жители. В южната част на "Надежда", където живее най-бедното население на квартала, питейната вода изтича на земята от незаконно прокарани водопроводи без кранове. От "В и К" вече са вложили 80 хил.лева за монтиране на регулатори за налягане, радиоуправляеми кранове, извършени са и други дейности. В резултат е постигнат дебит от 90 литра в секунда, достатъчен за квартала.

Предстои среща на ръководството на водоснабдителното дружество с жителите на "Надежда". Целта е да се отчете дали след осигуряването на необходимите количества вода дълговете от над 1 млн.лева са започнали да намаляват.  Огромната сума е натрупана от доста години. През октомври ще бъде въведено зониране на квартала, което ще доведе до справедливо разпределение на водата в различните му части - казаха още от дружеството.

От "В и К" в Града под Сините камъни започнаха серия от срещи в ромските квартали на населените места.  Първата среща бе в махалата в сливенското с.Крушаре, която дължи над 300 хил.лева за питейна вода. От дружеството поеха ангажимент да направят ремонти, за да подобрят водоподаването, а жителите на махалата - да започнат да погасяват старите си борчове при излизането на всяка месечна фактура. Предстои втора среща в Крушаре между двете страни. Насрочена е среща и в близкото до Сливен с.Тополчане. Срещите се организират със съдействието на кметовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони