В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

В Република Парагвай днес се произвеждат избори за президент, парламент и губернатори. Около 4,2 милиона парагвайци имат право на глас на изборите, които ще обновят изцяло състава на парламента. Ще бъдат избрани 17 нови губернатори и нов държавен глава, предаде Ройтерс.

Очаква се, че Марио Абдо - синът на важен политик в сянка от периода на диктатурата 1954-1989 г., ще спечели без усилие президентските избори. Последните допитвания показват, че той изпреварва с около 25 процента съперника си Ефраин Алегре - юрист от лявоцентристката коалиция GANAR.

46-годишният бивш сенатор Абдо от управляващата консервативна партия Колорадо е син на личния секретар на диктатора Алфредо Стреснер, който 35 години управлява Парагвай с желязна ръка. Независимо от това никой не поставя под съмнение привързаността на Абдо към демократичните ценности.

Абдо, който е получил висшето си образование в САЩ, обещава да се бори срещу натиска за повишаването на данъците в ключовия за страната селскостопански сектор, въпреки призивите на опозицията за облагане на износа на соя. Парагвай е на четвърто място в света по износ на соя и е голям износител на говеждо месо.

Проучванията на общественото мнение показват, че след днешните парламентарни избори партията Колорадо ще загуби част от местата си в Конгреса, докато лявата коалиция Френте гуасу, начело с бившия президент Фернандо Луго, силно ще засили присъствието си в законодателния орган.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 15 август, ще управлява пет години и не може да се кандидатира за втори мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка