В Турция на всеки час нападат лекар

Невролог застрелян от пациента си

На всеки час в Турция бива нападан по един лекар - от пациент или роднина на пациент. Става дума както за словесна, така и за физическа агресия. Неотдавна един невролог е бил застрелян от пациента си, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Пациентът - 18-годишен, страдащ от натраплива невроза, бил гневен на богатите турци, които си живеели живота, докато неговият ставал все по-лош. Той искал съвет от лекаря как да преодолее изблиците си на ярост. Очевидно не харесал предписанието на невролога да взема редовно хапчета. Извадил пистолет и го убил.

78% от турските лекари са стават жертва на насилие. Само за 4 месеца на м.г. турското здравно министерство е регистрирало 3000 посегателства, повечето в "Бърза помощ" към държавните болници. Във всяко дежурство имало поне по един пациент, чието поведение излиза извън контрол.

Още през 2012 г. турските власти са предприели мерки - кабинетите са оборудвани с алармени системи и на входа има проверки. Но това не е променило почти нищо - оттогава са регистрирани 60 000 посегателства срещу лекари.

Сред основните причини е държавната здравна политика, която залага на количественото, а не на качественото здравеопазване, твърдят представители на лекарския синдикат. В приемните кабинети имат по 5 минути време за поставяне на диагноза. Така е изключено да бъде изградено доверие между лекар и пациент. Проблем е и липсата на достатъчно персонал - особено в "Бърза помощ", често лекарите дават повече смени и да трупат много извънреден труд. Към това се добавят и публикациите за скандали в държавните болници, които подкопават авторитетът ни. Например, преди време депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Сенел Йедиялдъз, заяви, че някои главни лекари били "твърде глупави" за по-сложни операции и заслужавали да бъдат набити.

От Дойче веле, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения