ГЕРБ отряза патриотите за кабинет

ГЕРБ обявиха курс към предсрочни избори и заявиха, че няма да подкрепят ничий друг кабинет в рамките на този парламент. Това стана след спешно заседание на парламентарната група по време на второто четене на бюджета. Именно финансовата рамка за следващата година бе използвана като формален повод за категоричната позиция на партията на Бойко Борисов. „Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, да изнудва, да променя икономическите политики в държавата“, заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя подчерта, че позицията на Патриотичния фронт (ПФ) за 300 лева минимална пенсия е популистка и би довела до пренасочването на 1,6 млрд. лв. годишно от здравеопазване, образование и други сфери към най-бедните възрастни.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че позицията на групата е съгласувана с Борисов и той щял да се подчини на волята на депутатите си.

„Не можем да бъдем заложници и смятаме, че в парламента няма политическа сила, която може да поеме мандат“, каза още Цветанов.

Още в сутрешния блок на Нова телевизия финансовия министър в оставка Владислав Горанов беше категоричен, че не трябва да се правят опити за ново правителство в този парламент. Каза и че сегашното Народно събрание „не може да излъчи стабилно управление, застанало зад ясна доктрина“. Горанов обяви, че служебно правителство трябва да състави Румен Радев, след като встъпи в длъжност.

Финансистът отговори и на внушенията, че ни е необходим  кабинет на националното спасение. Той попита от какво трябва да се спасява България, след като страната ни стои изключително добре финансово и икономически и сме втори по ръст в Европа.

След ясно заявената позиция на ГЕРБ връчването на мандати от президента Росен Плевнелиев изглежда напълно безполезно упражнение. Държавният глава може и да не го прави. В конституцията за положението, в което е Плевнелиев, е казано само едно - че няма право да разпуска Народното събрание. През декември 1996 г. Желю Желев беше в сходна ситуация. Той не връчи мандати и остави това на новоизбрания президент Петър Стоянов. Очакванията са Румен Радев да разпусне Народното събрание между 1 и 6 февруари и да насрочи вота за 26 март или 2 април.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика