Германия задмина САЩ като световен лидер

Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Световното доверие в лидерството на САЩ се е сринало до рекордно ниско ниво и страната е изпреварена от Китай и Германия, която заема първото място. Това показва годишното проучване на “Галъп” за глобалното лидерство.

През 2017 г. - първата година от президентството на Доналд Тръмп, одобрението към САЩ е спаднало до 30% (средно в цял свят), показва анкетата, проведена в 134 държави. Това е най-ниското доверие към САЩ, откакто “Галъп” започва да прави такова изследване преди 10 години.

Само година по-рано - през 2016 г., при управлението на президента Барак Обама, САЩ бяха признавани за световен лидер от 48%.

Сега като световен лидер е възприемана Германия, управлявана от най-влиятелната дама сред политиците - Ангела Меркел. Германия получава одобрението на 41% от анкетираните. На второ място е Китай с 31% подкрепа. А Русия има одобрението на 27%.

Досега само веднъж САЩ са били измествани по одобрение в световен мащаб - от Китай през последната година от президентството на Джордж Буш-младши (2008 г.).

В почти половината от държавите, обхванати от допитването (65 от 134), рейтингът на САЩ е паднал с 10 или повече процентни пункта. Някои от най-големите загуби са регистрирани сред най-близките съюзници на Вашингтон в Европа, в Латинска Америка и в Австралия (спад от 31%). В 21 от 28 членки на ЕС е отчетен сериозен спад в доверието към САЩ. В България одобрението към US лидерството е 28%, с 2% по-малко от 2016 г.

Само в 4 държави одобрението към САЩ е нараснало с 10 или повече процентни пункта - Беларус, Израел, Македония и Либерия.

Проучването на “Галъп” потвърждава някои от най-големите опасения на международни анализатори от Европа и САЩ, че подходът на Тръмп “Америка на първо място” в съчетание с непостоянния му характер ще отслаби сплотеността на западните демокрации, коментира в. “Гардиън”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят