Грипна епидемия в четири области и четири общини

Пред епидемия са Габрово, София, Пловдив, Русе, Силистра и Монтана

Грипна епидемия е обявена от 24 януари в областите Стара Загора и Видин. Такава има още в областите Пазарджик и Благоевград, докато в Пернишко беше отменена. Епидемия има и в общините Димитровград, Трявна, Дряново и Бобов дол. Предепидемична е обстановката в Габрово, София, Пловдив, Русе, Силистра, Монтана.

Преобладаващият щам, който върлува, е от типа Б – Yamagata, показват лабораторните проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Високо е разпространението и на т.нар. свински грип, който е тип А.

Във връзка с повишената епидемиологична обстановка в Димитровград неучебни на територията на общината са дните от 24 януари до 26-и включително. Епидемията е в сила до 28.01.2018 г.

В Стара Загора интензивно се увеличават заболелите от грип и остри респираторни заболявания, доказани са положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции. Най-висока заболеваемост се регистрира сред възрастовите групи от 0-4 и 5-14 години, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора. Препоръчва се лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията, а тези за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ, да разкрият при възможност грипни кабинети.

Преустановят се женските и детски консултации, плановите профилактични имунизации и реимунизации.

В Монтана през последната седмица заболеваемостта се е увеличила тройно, като най-много са болните между 14 и 25 години.

Мерки и препоръки

Неучебни дни в още 4 училища

От 24 до 26.01.2018 дните са обявени и за неучебни в област Стара Загора и община Бобов дол, а поради висока заболяемост от грип е предписано да не се провеждат учебни занятия за същия период и в две учебни заведения в гр. Дупница, едно учебно заведение в с. Невестино, община Невестино, както и в учебно заведение в с. Раждавица, община Кюстендил. Към настоящия момент информацията за отсъстващи поради заболяване ученици на територията на област Видин не дава основания за обявяване на грипна ваканция.

Считано от 24.01.2018 г. е взето решение за възобновяване на учебните занятия на територията на област Пазарджик. Другите противоепидемични мерки остават в сила.

Динамична обстановка

До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат навременни мерки.

Министерството на здравеопазването разпореди “до второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, да се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.” За да бъде обявена грипна ваканция от Регионалните здравни инспекции е необходимо процентът на заболелите деца в училищата и детските градини да надвишава 30%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве