Грипът поваля 1,6 млн. души у нас

Здравната каса ще плаща ваксини за пенсионерите, реши правителството

Епидемиите са признати за първостепенен проблем

Средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип възникват всяка година само в областните градове в България. Ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Данните са отбелязани в решение на правителството, с което бе приета Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Според нея Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща ваксините за грип за пенсионерите. Средствата са осигурени от здравното министерство.

Целта е да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и да се повиши информираността на населението за риска. Грипът се проявява във всички възрастови групи. Най-много усложнения има именно при възрастните хора, както и при тези с определени хронични заболявания и малките деца.

Заболяванията от грип у нас са съсредоточени основно в рамките на 3-4 седмици. В периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души, отчете кабинетът.

Около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от ЕС. Най-много са тези над 65 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве