Данни на 87 млн. души източени от фейсбук (ИНФОГРАФИКА)

Зукърбърг ще дава показания пред US Конгреса

Близо 87 милиона потребители, огромната част от които от САЩ, са засегнати от скандала с неправомерно използване на личните им данни във фейсбук от британската компания “Кеймбридж аналитика”. Това е много повече от предполагаемите около 50 милиона потребители, за които се говореше досега от Кристофър Уайл, разкрил използването на данните им за по-ефективна политическа агитация, предаде Би Би Си.

Новата информация бе разпространена в блога на Майк Шрьопфер, най-високопоставеният технологичен мениджър във “Фейсбук”.

В съобщението се посочва, че над 70 млн. от тези потребители са от САЩ. Ако се приеме, че всеки един от тях е отделен гражданин на възраст с право да гласува, това е стряскащ показател спрямо участвалите около 126 милиона души на президентските избори през 2016 г.

Данните излизат и броени дни преди на 11 април основателят и изпълнителен директор на “Фейсбук” - Марк Зукърбърг, да свидетества пред комисията по търговия на американския Конгрес за теча на данни.

На пресконференция след новите данни Зукърбърг призна, че “със сигурност е трябвало да направим повече (за сигурността на данните) и ще го сторим”.

В блога си Шрьопфер описа подробно какви мерки е предприела “Фейсбук” след избухването на скандала с “Кеймбридж аналитика”. Потребителите вече няма да могат да търсят други хора само по имейл или телефонен номер, защото с това са злоупотребявали хора, измъкнали информация от други места и опитващи се да разберат на кого принадлежи тя. Прекратява се и възможността приложения на външни създатели да виждат кой е сред участниците на страниците за предстоящи събития. Данните от разговори и текстови съобщения през Messenger и Facebook Lite ще се съхраняват само една година и няма да съдържат информация за времето на провеждането им.

17_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка