Да се гмурнеш чак до ранната бронзова епоха (ВИДЕО)

Archaeologia Bulgarica засне как работят археолозите от Центъра за подводни проучвания в Созопол

Какво ли е да се потопиш в Черно море през ноември? На този въпрос биха могли да отговорят археолозите от Центъра за подводни проучвания в Созопол, които тъкмо приключват сезона след серия гмуркания в ледената вода заради изследване на укрепителната система на антична Месамбрия.

Пред екипа на Archaeologia Bulgarica директорът на Центъра д-р Калин Димитров разказа и за резултатите от проучванията в устието на Ропотамо, където тази година под вода бяха открити следи от селище от ранната бронзова епоха. Междувременно камера на медийната платформа за археология засне интересни кадри на новия кораб „Христина“, построен за археологическа работа в българската акватория в Черно море.

Още един филм на тема подводна археология е готов за гледане, но той ще бъде показан само на 27 ноември в НАИМ пред журналисти, специалисти и участници в най-мащабния морски проект в света Black Sea MAP (2015 –2018 г.), по който беше картирана площ от над 1200 кв. км и бяха проучени 61 корабокрушения от всички исторически епохи на дълбочини между 80 и 2100 м. Прожекцията на Lost worlds. Deep into the Black sea („Изгубени светове. В дълбините на Черно море“) е част от „морската“ седмица в НАИМ, посветена на Black Sea MAP и на подробния отчет за свършеното по него от Центъра за подводна археология в Созопол и Центъра за морска археология на Университета Саутхемптън в сътрудничество с НАИМ – БАН, с Университета на Кънектикът, САЩ и Университета Сьодертьорн, Швеция.

На събитието ще се влиза само с покани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България