Да спасим Коледа от котката

Коледата идва с неукротима сила. С рекламите по телевизията, с натрапчивите песнички в големите магазини за детски играчки, с болезнено познатите евъргрийни по моловете. Напомня за себе си с гирлянди и светещи украси по улиците, “зън-зън-зън” звучи дори в градския транспорт. До този момент добрите християнски семейства са накиприли елхата, светнали са лампичките и се наслаждават на своя собствен домашен предколеден уют. Но има и други домакинства - такива, които биха били на добри християнски семейства, ако не беше едно по-специално стечение на обстоятелствата, наричано в спокойните дни домашен любимец, а по-често - изчадие от ада.

Коледната елха е благословия за скучаещата котка, предизвикателство за доброто и умно къщно куче и увеселителен парк за папагалчето. Има обречени домове, в които елхата с блестящите примамливи играчки, гризкави иглички и шарени лампички, едва ли би издържала и няколко часа в присъствието на подобно пакостливо домашно духче. В най-добрия случай любимецът ще събори 5-10 играчки, ще ги търкаля по пода и, ако са чупливи, ще ги счупи. В не толкова добрия - ще се омотае в коледните лампички и ще събори дървото на земята в опит да се измъкне. Може би ще се метне отдалеч върху ствола му или ще се изкачи чак до върха, и ще го катурне. Докато в най-лошия случай... Е, по-добре изобщо да не мислим за това.

Заради всички тези неприятности стопани от цял свят споделят в интернет своя опит да спасят елхичката от лапите на котката или кучето. Ако и вие все още се колебаете дали да предпазите коледното дръвче с бодлива тел, или с ограда, по която протича слабоволтажен ток, в тази статия може да намерите някои идеи.

Ахле - или елха наопаки

Номерът е да окачим елхата на тавана. Той върви в два варианта: когато елхата е с върха надолу и играчките висят наобратно от клонките или когато е окачена за върха си и сякаш просто е левитирала към тавана в опит да избяга от косматия враг. Това е добра мярка за много породи кучета, но при игривите и скокливи котки номерът рядко минава. Освен ако не живеете в много стара сграда с 3-метрови тавани, окачването наопаки едва ли ще спре тези борци с коледната украса.

Страшен караул

Ужасът, който прахосмукачката всява у всяка разумна котка, е напълно обясним. За опашатите това не е прост домакински уред, а окултен предмет, проводник на демони и слузести същности от отвъдното. Затова разумната котка, като види прахосмукачка, или хъска - та да не посмеят демоните да изскочат от тръбата и да се разпльокат на килима, или подвива опашка и се скрива под дивана (стига дупето й не е прекалено голямо). Кучетата и те, като същества рационални, са наясно че трябва да поддържат известна здравословна мнителност към виещите и свистящи машини. Което пък е навело техните стопани на идеята да използват прахосмукачката в ролята на плашило и така да предпазят украсеното за Коледа дръвче.

Зад решетките

Елхичка зад решетките е първата напълно ефикасна мярка от досега предложените. Стига решетката да стига чак до тавана и да няма пролуки, през които животното да се промъкне. За съжаление се губи основната идея на празничното дръвче - да краси дома и да радва сърцата. Гледката на напълно невинна елха, хвърлена зад решетките, всява чувство за неудобство и вина у наблюдателя.

Домакинско фолио

Ако опаковаме дръвчето с все играчките и подаръците, може да го запазим както от котката, така и от кучето, а също и от окото на наблюдателя. Някои приятели на животните са постигнали съвършенството, като са опаковали и елхата, и котките. Но тази мярка не се препоръчва от дружествата за защита на правата на безсловесните твари и папагалите.

Виско, високо, високо!

Има предложение да се украси само най-горната част на елхата, за да се запазят играчките от посегателства. По-драстичният вариант е да се окастрят клоните на елхата почти до върха. Това може да е ефикасно за по-мързеливи котки и кучета, като тези на снимката. Но едно младо животно, изпълнено с жизнерадост и дръзновение, все ще се сети да прегризе стъблото, да катурне дървото или, ако е котка, да се изкатери до върха и пак да свърши сто поразии.

Пиедестал

Дървото, поставено на пиедестал, за да не го стига кучето, отново важи за най-мързеливите представители на вида. Стопаните и на най-затлъстелите и лениви котки не биха си и помислили че подобна смехотворна мярка би спряла техният любимец от оскверняване на Коледния дух.

Всяка година по Рождество стотици хора по света получават спешна медицинска помощ заради шока, който са преживяли, след като подопечните им четирикраки са се гаврили с коледното дръвче. Те си спомнят със стаен ужас мига, в който са заварили хола във вид на бойно поле: с натрошени и разпилени топки и гирлянди, елхата, просната като труп по средата на този хаос, а любимото животно си седи кротичко встрани се прави на разсеяно. “Единственото, което успях да извикам, преди да се хвана за сърцето и да се свлека на земята, беше: “Гадино мръсна, ще те убия!”, разказва 56-годишният швед Ян Свенсон, който е женен за българка и гледа в дома си в София сиамски котарак.

Опазването на елхичката от домашния звяр е глобален проблем, който човечеството от векове се опитва да разреши. С пренаселеността на големите градове през последните 70-80 години той се обостря, тъй като все повече котки и кучета обитават апартаменти. В отчаянието си техните стопани дори се отказват от коледната украса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл