Отново в Сотиря: 7-годишно момиченце стана жертва на блудство

Снимка: Архив

Малко момиченце е станало жертва на блудство на 30 август следобяд, в сливенското село Сотиря, съобщиха от полицията. Информацията потвърди директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков. В същото село, преди две седмици, бе жестоко пребита, изнасилена и убита 7-годишната Кристин.

По неофициални данни, втората жертва на гнусно посегателство е също на 7 години. Задържано е заподозряно лице – момче на 14 години, от същото село. В ареста е и мъж на 60 години, в чиято барака е извършено блудството. Все още се уточнява каква точно е съпричастността му към престъплението. „Категорично няма данни за изнасилване”, каза лаконично ст.комисар Величков. Пострадалото момиченце е освидетелствано от съдебен лекар. Оказана му е медицинска помощ, не се е наложило хоспитализирането му. По информация от кмета на Сотиря Димчо Георгиев, майката и детето вече са се прибрали вкъщи. В селото се говори, че майката е видяла да посягат на детето, развикала се е. Непълнолетният извършител опитал да избяга, но по-късно бил заловен. Той е криминално проявен за кражби. „Откраднати вафли от магазини, ябълки, някой кабел”, казаха от кметството. Възрастният мъж, в чийто мизерен имот е извършено престъплението, водел живот на клошар. Бил местен човек, преди време напуснал селото и се изгубил някъде. Но преди няколко години се завърнал.

Работата по случая продължава. Разследващите са затруднени от факта, че пострадалото дете не говори български. „По тази причина говорим през майката”, казаха криминалисти. Проверява се дали спрямо детето и преди не са извършвани посегателства, за които то не е съобщило на майката. Официална информация от полицията и прокуратурата за случая се очаква в по-късните часове.

„Мнението ми е, че законът трябва да се промени за такива случаи. Да не се намаляват присъдите на престъпниците, ако признаят вината си. Бърз съд, строги присъди, за да се разбере, че има закон и твърда ръка”, коментира кметът Димчо Георгиев. По случайно съвпадение на обстоятелствата, ден преди второто посегателство спрямо дете, на заседание на общинския съвет в Сливен кметът призова колегите си от селата и общинските съветници да открият подписки с искане да отпадне съкратеното съдебно следствие при особено тежки престъпления. Георгиев дори изрази надежда, че ако се действа експедитивно и ако народните представители приемат законовите промени, то най-строго възмездие може да застигне и убиеца на Кристин – 21-годишният Мартин Трифонов от Сотиря. Подписка с искане Трифонов да получи най-строгата присъда, предвидена в НК – доживотен затвор без право на замяна, бе организирана и от близките на детето.

В Сотиря живеят близо 2 700 души, като 2 300 от тях са от ромски произход. Безработицата е тотална, социалните проблеми – изключително тежки. Престъпления, извършени спрямо деца, са регистрирани и друг път. Случаите потъваха в криминалните хроники на медиите. В селото, което по някаква ирония носи името „Спасител” /Сотиря – Спасител, в превод/, до преди години имаше едно-единствено спасение – в огромното сметище, където областният град Сливен изхвърляше боклуците си. Може и да не е за вярване, но част от местните жители се изхранваха в буквалния смисъл от него. Сметището е закрито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България