Денят на Страшния Казан

Без думи! Така преди четири години бе оприличена победата на Германия със 7:1 над Бразилия. Без думи! Така светът се чуди как да опише най-голямото падение в историята на Бундестима – първото отпадане още в групите на мондиал.

Проклятието на световния шампион продължи! В последните 20 години само Бразилия през 2006-а не се срина още преди елиминациите на финалния турнир. Германия рухна като последен в група с Мексико, Швеция и Южна Корея и с отрицателна голова разлика.

„В нито един мач не видях нашия отбор на терена – каза капитанът Мануел Нойер. – Всеки щеше да ни иска за съперник. Не будим респект у никого.“

Жестоки думи и жестока истина. Светът се преобърна за Германия. Бъдещето е неясно. Не се знае кой от футболистите ще остане. Дори треньорът Йоаким Льов, класирал Бундестима поне на финал във всички седем турнира, на които е участвал, намекна за раздяла. Въпреки че преди Мондиал 2018 подписа нов договор. „Цялата отговорност е моя – каза специалистът. – Аз съм първият, който се пита къде сбъркахме? Никой не е в състояние да каже нищо. В съблекалнята е като на погребение.“

Странно и неочаквано Льов направи прекалено много грешки. Започна в първия мач с Месут Йозил и Сами Кедира, загърби ги за втория, после ги върна за третия. След импулса от 2:1 над Швеция направи пет промени в състава. Като че ли току-що бе влязъл в тима и му предстоят контроли за опознаване. Все по-често ще трябва да отговаря на въпроса защо наистина не взе Лерой Сане, най-добрия млад играч на Висшата лига.

Льов се предовери на своите световни шампиони от Бразилия. И забрави, че само преди година в Русия с млади и гладни за успех момчета спечели за първи път в немската история Купата на конфедерациите. Историята отново се повтори. Носителят на този трофей никога не е ставал световен шампион след това. Германия не само бе далеч от защитата на титлата си. Напълно заслужено си тръгна сред първите от Русия.

Льов си позволи за неглижира снимките на Месут Йозил и Илкай Гюндоган с турския президент Реджеп Ердоган, които разгневиха нацията. Червената лампа не светна и в четирите маркови контроли срещу Англия, Франция, Испания и Бразилия – нито една победа. Дискусия имаше и около избора на база на отбора – в Москва. Все едно Льов бе планирал, че участието на нов полуфинал е сигурно и мачовете в групата са протокол.

Германия се срина брутално. Но именно Германия е страната, която най-бързо успява да се изправи. През 2004-а Бундестимът отпадна в групите на Евро 2004. И започна реорганизация на футбола – безкрайни школи, търсене на таланти. Оттогава бе два пъти трети и веднъж първи в света. Сега е дошъл моментът за ново начало като преди 14 години. Защото отдавна сигналната лампа за слабост в немския футбол свети заради убиващата Бундеслигата доминация на „Байерн“.

Едва ли повече Месут Йозил ще играе за втората си родина. Нищо чудно отбора да напуснат Мануел Нойер, Томас Мюлер, Сами Кедира, Матс Хумелс и Джером Боатенг. Дори по-младият Тони Кроос намекна за сбогуване.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят