Димитър Машов, директор на ОДМВР във Велико Търново, пред „Труд“: Без компромис за бандитите в МВР

- Старши комисар Машов, до каква степен е овладяна битовата престъпност в търновска област?

- Криминогенната обстановка в областта е овладяна и няма напрежение дори и по селата. Ръководството на Областната дирекция на МВР непрекъснато провежда срещи с жителите на малките населени места. Има графици за прием на граждани. Всички сигнали са заведени като заявителски материал и по тях са образувани досъдебни производства. Благодарение на комплексните мерки и превантивната дейност, има драстично намаление на кражбите по селата. Нямаме тежки криминални престъпления като грабежи, свързани с побоища или друг вид насилие над възрастни хора.

- До преди 2-3 г. хората по селата бяха пропищели от набезите на апаши. Сега имуществото на местните хора в безопасност ли е?

- От срещите с населението по селата прави впечатление, че няма място, където хората да не познават местния полицейски инспектор, знаят телефоните за връзка, създадена е отлична комуникация и с кметовете. Благодарение на това взаимодействие, имаме висока разкриваемост. Помага ни и постоянната координация със съседните областни дирекции. Имаме общ план за действие и с частните охранителни фирми. След инструктажите на полицейските наряди, се правят срещи с мобилните екипи на охранителните фирми и им се поставят задачи за издирвани лица, автомобили. Отличната координация и взаимодействие с прокуратурата и съда доведе до това, че хората от региона вече са спокойни, че извършители на тежки престъпления не се разхождат на свобода. Освен това е установено системно наблюдение на лица с две и повече присъди. Характерното за областта е, че болшинството от извършителите на престъпления са гастрольори.

- Областната дирекция се нарежда на едно от челните места по разкриваемост на престъпления. Конкретни факти?

- На територията на ОД на МВР са регистрирани 3271 престъпления, а за предходния период те са били 3179 деяния. Имаме лек ръст на броя на престъпленията с 3,39 %. Разкрити са обаче 1874 закононарушения , срещу 1817 за 2016 г. Реално има увеличение на разкриваемостта с 0,57 на сто. Преобладават престъпленията против собствеността-1456 деяния при 1564 за предходния период.

- А икономическата престъпност?

- Работим по различни направления, едното от тях е контрабандата с акцизни стоки. М.г. са иззети 390 549 къса цигари, при 228 680 къса за 2016 г. Конфискувани са 335 кг контрабанден тютюн и 22361 л алкохол и спиртни напитки. Предотвратените щети за държавната хазна са за 209 280 лв.

- Казват, че Търново е един от трите центъра в страната за търговия на контрабандни стоки. Имате ли спецоперации по това направление?

- Имаше няколко реализации със задържани големи количества контрабандни стоки. При едната бяха арестувани две лица и иззети 262 260 къса цигари. Другата по-значима операция бе на тир-паркинг край Килифарево -14 800 къса цигари без бандерол.

- Областта се слави като Меката на телефонните измами. Има ли резултат от създадената м.г. спецгрупа срещу мошениците?

- Откакто е сформирана тази група, има изключително добри резултати. Само за 2017 г са регистрирани 34 телефонни измами в областта за 90 643 лв., 5300 евро, злато и бижута. 24 от тези престъпления са разкрити. Това е 70,58 % разкриваемост. Жертвите са възрастни хора на 75-80 г. Привлечени са към наказателна отговорност 12 извършители. Извършва се и системна работа . Около 80 % от разкритите измами в цялата страна са със съдействието на нашата група. На15 юни м.г. бяха задържани 4-ма души след извършена телефонна измама. Впоследствие се оказа, че те са автори на още 12 измами.

Пак при съвместна операция с колеги от съседни областни дирекции бе разбита група от Ветово. Задържани бяха двама измамници и едно муле, които от 4-ма възрастни хора бяха прибрали 40 000 лв. На 10 ноември м.г. след измама на жена колеги от София заловиха  мулето, а служители от търновския сектор арестуваха 4 лица от Горна Оряховица. Задържането стана в с- Джулюница и се оказа, че единият от арестуваните е доайен в телефонните измами.

- С какви други “удари” можете да се похвалите?

- Неутрализирахме две банди, които извършваха из цялата страна домови кражби. Първо заловихме двама изпечени крадци от известен контингент. След месец в ареста се озова и опасно трио от София, което беше наблюдавано и задържано след кражба от жилище, а веднага след това и на каса с пистолет и пари. И петимата опасни извършители са за постоянно в ареста. В килията е и млад сериен крадец, извършил 14 посегателства на малки магазинчета, тотопунктове в различни региони.

- Какво е противодействието на разпространението на наркотици?

- М.г. са иззети 54,4 кг марихуана , 243 стръкове канабис, амфетамин и метаамфетамин-40,7  кг и 80 000 таблетки амфетамин. Едно от най-сериозните разкрития бе в Горна Оряховица, където бе установена лаборатория за производство на наркотични вещества.  Ден преди това служители от Криминална полиция съвместно с колеги от ГД БОП задържаха в момент на производство на амфетамин две лица. Фабриката бе в балканска махала в Хаинбоаз, а при обиските бяха иззети машина за производство, както и около 80 000 таблетки или над 30 кг дрога.

- Имаше и не една акция срещу подкупни полицаи. Много от тях се разделиха с постовете си...

- Безкомпромисен съм и срещу бандитите в системата на МВР. Още, когато поех директорския пост, заявих, че няма да провеждам чистка. И че за работата си могат да се страхуват единствено тези полицаи, които нарушават установения ред. Така до момента са уволнени шестима, а срещу други осем се водят дисциплинарни производства. Крутите мерки срещу всички са за корупционни деяния. Освен това изцяло бе подменен състава на Пътна полиция, както и на Районното управление на полицията във Велико Търново и в момента съм доволен от работата на новите екипи.

- Има ли недостиг на кадри?

- Имаме недокомплект, а голяма част от състава са млади хора, които се справят много добре. За да поддържаме добро ниво на професионализъм, се провежда постоянно обучение на служители.

- Поехте дирекцията преди две години и половина като дойдохте от София. Чувствате ли се вече търновец?

-Това не е малко време, но не е и много голям период. Бързо се адаптирах. Семейството ми е тук. Във Велико Търново се роди  дъщеричката ми. Вече познавам много хора и се чувствам в свои води, защото познавам  много добре областта като географски район, криминогенната обстановка, както и контингента, което пък ми помага да ръководя дирекцията.

- Как си почивате от натовареното ежедневие?

- Не остава много време за почивка, а и не си позволявам да се отпускам, за да съм в кондиция. Най-добрата ми отмора е със семейството и дъщеричката ми. Обичам семейния уют. Едно от хобитата ми, което допада и на съпругата ми, е в свободните дни да посещаваме исторически, културни и природни забележителности. Почти няма обект от национално значение, който да не сме разгледали.

- Учил сте ветеринарна медицина и сте завършил магистратура по културно-историческо наследство към Библиотекарския институт . С какво ви помагат тези познания в настоящата професия?

- Всички знания са от полза в полицейската работа. Колкото повече опитност в различни сфери има един човек, толкова по-добре може да се справи с предизвикателствата в нелеката дейност на криминалист.

- Вие имате афинитет към музиката. Свирите ли?

- До осми клас учих пиано и в бащиния ми дом имам инструмент. Баща ми е учител по акордеон и той ме научи да свиря, но откакто работя в МВР почти не съм свирил и дори не съм поддържал техниката си. Само когато гостувам в родния си край, сядам на пианото.

Нашият гост

Старши комисар Димитър Машов е роден на 5 януари 1976 г. в Благоевград, но е отраснал в Самоков. Завършил ветеринарна медицина в Костинброд и академията на МВР в Симеоново, с магистратура от библиотекарския университет в София.

Започва работа в МВР през 2001 г., като оперативен работник в районно управление на СДВР. През 2002 г. е преназначен в сектор “Престъпления, свързани с МПС”, който ръководи от 2009-а до 2012 г., когато става зам.-директор ОДМВР – София. От 2015 г. ръководи търновското ОД на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта