До 8 години затвор за Мирослав Боршош (обзор)

Шефът на НДК вече е обвиняем, защитата му е поверена на Даниела Доковска

Боршош е с мярка за неотклонение „Подписка“

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош вече е обвиняем. В 11 часа той бе привикан в Спецзвеното „Антикорупция“ (СЗА) на „Съборна“ 7. Боршош се появи с адвокат Даниела Доковска.

На излизане от прокуратурата той обяви, че е поискал да му бъдат предоставени доказателства, но не получил такива. „Заставам категорично зад работата си през тези две години и зад всичко, постигнато дотук“, коментира Боршош.

По-късно стана ясно, че Боршош е обвинен за нецелево разходване на средства (чл. 254 А, ал.2 от НК) и в умишлена безстопанственост (чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК). Ако обвиненията бъдат доказани бившият шеф на НДК може да получи до осем години затвор, както и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност.

Обвинението е по разследване на СЗА, образувано на 08.06.2017 г. по материали от извършена от ДАНС проверка.

От извършените до момента действия по делото - разпити на свидетели и изготвена съдебно- счетоводна експертиза е установено, че Боршош е разпоредил част от целевите средства за европредседателството през 2018 г. – в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

Установено е, че в периода 18.09.2015 г. – 27.09.2016 г. Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за НДК в размер на 28 399 лв.

 

До дни привикват Рашидов и Павлова

Томислав Дончев ходил на разпит за далаверите в НДК

“Във вторник вицепремиерът Томислав Дончев беше разпитан”, съобщи шефът на спецзвеното “Антикорупция” Румяна Арнаудова на специален брифинг в прокуратурата по повод повдигнатото обвинение на Мирослав Боршош за НДК.

На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение и на министър, който е бил принципал на НДК, тя отговори, че ако се установи вина на министър, Спецзвеното няма да се поколебае да повдигне обвинение.

На въпрос каква е ролята на принципала, ръководителят на Спецзвеното помоли да не я карат да коментира принципала, защото правомощията му са разписани в закона. Очаква се до дни да бъдат привикани на разпит Вежди Рашидов и Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България