Дъжд и сняг тормозят домакините в Зьолден

Снегът или неговата липса са основният проблем пред организаторите на първия старт от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Зьолден (Австрия). Тиролското селце от 25 години е начална спирка на Белия керван, но за първи път домакините страдат от липса на сняг. Те все пак успяха да заснежат основната писта на глетчера Ратенбах и преди седмица шефовете от Международната ски федерация (ФИС) дадоха зелена светлина на уикенда. Но добре заснежена е само основната състезателна писта, а на останалите има по около 30 см покривка и те не са отворени за туристи.

„Времето е толкова специално, че сме готови за всичко“, заяви директорът на състезанието Изидор Грюнер. Екипът му е подготвил отлично състезателната писта, но в сряда над Зьолден се изсипа силен дъжд, който заплашваше да наруши покритието. Според прогнозата в неделя, когато е гигантският слалом за мъже, ще навали над 70 см нов сняг, който може да затрупа трасето и да го направи прекалено меко за каране. Затова организаторите са подготвили специализирана техника, доброволци и дори армейска част, която да посрещне заплахата.

Австрия по традиция е най-великата сила в алпийските дисциплини, но слухове за секс скандал разклатиха местния мъжки отбор преди старта на сезона. Според информации от немските медии, треньор и няколко състезатели на Вундертима участвали в оргия с жена, която подала оплакване. Засега имената на забърканите в скандала не се съобщават.

31-2Линдзи Вон: Искам да видя коя съм без ските

Суперзвездата Линдзи Вон пропуска уикенда в Зьолден, тъй като прецени, че няма смисъл да стартира в гигантския слалом в събота. Единствената цел на Кралицата на скоростта е да увеличи броя на победите си в Световната купа, а това трудно ще стане в техничните дисциплини. Така тя ще сложи начало на сезона си в Лейк Луис (Канада) в края на ноември. Наскоро 34-годишната американка обяви, че това е последния сезон в кариерата, а мечтата й е да спечели още 5 състезания, с което да счупи рекорда от 86 на шведската легенда при мъжете Ингемар Стенмарк.

„Не исках да става така, но в един момент започнаха все по-често да ме питат кога ще сложа край и аз дадох този отговор - обяви Линдзи в отворено писмо до феновете си. - А когато го казах, ми стана ясно, че вече съм взела решението. Беше най-трудното решение в живота ми, но не мисля, че някой е изненадан. Сега искам да видя коя съм аз без ските. Карам от съвсем малка, когато бях на 5, ме попитаха каква искам да стана и аз отговорих - „най-великата скиорка на всички времена“. Сега обаче не смятам, че резултатите, които постигнах имат толкова голямо значение. Горда съм с тях, но дори да не бяха толкова добри, пак щях да се гордея.“

31-3Гаджето на Шифрин: Няма на какво да я науча на пистата

Микаела Шифрин отново ще е суперфаворитка при дамите, а в Зьолден тя ще има възможност да прекара малко време с приятеля си Матьо Февр. Тиролският курорт е едно от малкото места, където пътищата на женския и мъжки керван се пресичат.

„Но не си говорим за ски, там няма на какво да я науча“, призна Февр.

Местната звезда Марсел Хиршер пък явно е взел страха на съперниците си при мъжете. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия), Тед Лигети (САЩ) и Алексис Пентюро (Франция) не смеят дори да си пожелаят Големия кристален глобус.

„Тренирах добре, но нека видим как ще тръгнат състезанията“, заяви неуверено американецът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт