Д-р Иван Кокалов, НЗОК: Казусът с „ограниченията“ за лъчетерапиите е буря в чаша вода

Казусът с „ограниченията“ за лъчетерапии на онкоболни е буря в чаша вода, тъй като не става дума за въвеждане на лимити и защото Съветът не би взел решение в ущърб на пациентите. Това заяви д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК по БНТ. Той коментира и казуса с управителя на касата проф. Плочев и разследването на прокуратурата на ИА „Медицински одит“.

"Законът ясно урежда кога шефът на НЗОК може да бъде сменен предсрочно и един от мотивите е, когато той не може да изпълнява задълженията си повече от три месеца", заяви д-р Иван Кокалов. Проф. Плочев се е оттеглил от поста заради заболяване, което би затруднило работата му.

Няма скрити проблеми в НЗОК около оставката на проф. Плочев, потвърди д-р Кокалов. "В полемиката между управляващи и опозиция е нормално да се намесят и други проблеми, които съществуват в здравеопазването, но в случая става въпрос за мен лично и колегите за един чисто административен акт", добави той.

Според д-р Кокалов не би трябвало парламентът да избира управителите на НОИ и НЗОК, за да се избира професионалист, а не партийно излъчена фигура. "Има хора, които идват и не знаят какво да правят. Стоят документи със седмици и те се чудят дали да ги подпишат, защото не са сигурни", обясни той.

Надзорният съвет няма да допусне поради негово решение болни да бъдат ограничавани в лечението си, увери д-р Кокалов. В казуса с лъчетерапията не става дума за лимити, поясни той, а за индикативни показатели. Според него всеки опит да се въведе ред в здравеопазването води до засягане на нечии интереси и ответна реакция.

Не всеки онкоболен има нужда от лъчетерапия поради спецификата на различните заболявания, заради което трябва да се определи кой има нужда от подобна терапия, а не да се въвеждат ограничения, поясни д-р Кокалов.

"Това беше буря в чаша вода, защото сме сигурни, че няма да вземем решение във вреда на пациентите", категоричен бе той.

Д-р Кокалов не се зае да коментира разследването на прокуратурата върху ИА „Медицински одит“ за прикриване на смъртни случаи в болнични заведения, тъй като разследването е все още в ход. По думите му, вероятно става дума за финансови интереси и шуробаджанащина.

Д-р Кокалов допълни, че не може цялата изпълнителна агенция „Медицински одит“ да се постави под общ знаменател и изрази увереността си, че разследването ще стигне до конкретни резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве