Евтина Коледа, скъпа Нова Година

От 100 до 2000 лева за една вечер плащат българи за прекарване на празниците в чужбина

Празнуването на Коледа в чужбина става все по-популярно сред българите и излиза по-евтино от посрещането на Нова година. Независимо дали бюджетът ви е до 200 или над 2000 лева, офертите за прекарването на празниците извън граница валят. Това показа проверка на “Труд”.

Ако сте решили да изберете съседката ни Гърция за коледните празници, така че да спестите някой лев, почивка в Кавала струва между 120 лв. и 250 лв. за двойна стая. Цената включва две нощувки, закуска и празнична вечеря. Същата дестинация, само няколко дни по-късно предлага новогодишни оферти от поне 450 лева на човек за три нощувки, осигурен транспорт от България, но и задължителна празнична програма.

В предложението има включена закуска и вечеря, организирана разходка в стария град, разположен на полуостров “Панагия” и запознаване със забележителностите му. В нощта срещу първи януари гостите ще могат да се насладят на гала вечеря и жива музика.

В случай, че Солун е по-предпочитаният избор за Коледа в Гърция, цените за хотел започват от 100 лева и стигат до 400 лева, като в пакета има закуска и вечеря в празничната вечер. Избралите все пак да посрещнат Нова Година на брега на Бяло море ще трябва да отделят от 300 лева на човек за 4 нощувки без включена новогодишна вечеря. За нея и празничен обяд на 1-ви януари, гостите ще трябва да се бръкнат за още по-солени суми в евро.

В търсене на разнообразие обаче, все по-популярна в последните години и предпочитана от българите е източната ни съседка Сърбия. Само на няколко часа от София, три нощувки за Коледа струват между 150-350 лева на човек, а за Нова година стойността на пакет за същия престой става двоен. Така стартовият ценоразпис на хотелите започва от 500 лв. Подобна е ситуацията и в Македония, където за периода от 24 – 26 декември, избралите да прекарат семейния празник в Охрид, ще заплатят от 250 лева, а за дните 30 – 31 декември предложенията са с поне 200 лева отгоре или на цена от 450 лева нагоре.

Ако сте готови да изминете малко повече километри за Нова година, вариант е и Истанбул. За да изживеете магията на Ориента в турския мегаполис петзвездните хотели предлагат 4 нощувки на цени от 400 лева, които включват новогодишна вечеря в бална зала.

Колкото по-екзотично обаче, толкова по-скъпо остава в сила и тази година. Така, веднъж кацнали на остров Пукет, ентусиастите могат да се възползват от комбинирана оферта за двата празника. 9 нощувки със закуски и новогодишна вечеря излизат около 2800 лева.

Дори на най-светлия християнски празник една от най-мечтаните дестинации от пътешественици по цял свят се оказва Дубай. В столицата на емирството можете да прекарате шест дни в централно разположен хотел. Престоят включва закуска, панорамен тур на града с екскурзовод на български и двупосочен самолетен билет на цена от 1400 лева на човек, а стойността на същия пакет за Нова година е 1700 лева.

Нетрадиционното решение за пътуване в Индия за посрещането на 2018 година ще струва 3000 лева. В периода 28 декември - 3 януари туристите ще могат да се насладят на най-ценните бижута на индийската архитектура, културата на величествения Тадж Махал в Агра, дворците и крепостите на колоритния Джайпур и колорита на индийската столица Делхи.

На другия край на света Куба е сред най-привлекателните дестинации за много българи. Предложенията за острова започват от 2800 лева и включват 9 дни престой. В цената влиза и възможност за целодневна разходка с екскурзовод на български.

 

150 лв. струва Новогодишната вечер в механа или дискотека

Банско най-предпочитан от зимните курорти

02-02Традиционно и тази година Банско е най-предпочитаният курорт за любителите на планината и зимните спортове по празниците. Записванията за Новогодишната нощ вървят към своя край, а хотелската база в Банско вече е почти пълна, показва проверка на „Труд“ в сайтовете за резервации и оферти. В курорта за три нощувки покрай Новогодишната нощ ще платите средно 400 лева с включена програма за празничната вечер, като зимната ни столица очаква както българи, така и чужденци за празниците. А за любителите на механите и дискотеките, кувертът там може да стигне 150 лв. За сравнение, ако ще прекарате празника в София - за тристепенно меню, диджей програма или жива музика в ресторант на Нова Година ще трябва да се отделят между 70 и 150 лева.

Освен за българите, зимната ни столица е любимо място за посрещане на Нова година и на сърби, македонци, румънци и особено на турците. Преди дни излезе проучване, според което Банско е най-посещаваният зимен курорт от турските туристи за 2017 г.

Морето също привлича посетители за зимните празници. Прясна риба, ледени пързалки и романтика по капаните край морето - това е тазгодишния хит на Бургаската Коледа. Морските ресторантчета ще работят с пълна пара по празниците, а собствениците им са ги запасили с достатъчно количество прясна риба - зарган, попчета, сафрид и паламуд, научи "Труд".

Цените в ресторантите са близки до тези в София и Банско – 153 лева за вечеря в луксозен хотел, но нощувката е почти двойно по-евтина - 85 лева за двама души в двойна стая със закуска. Макар и да нямат Коледни и Новогодишни пакети, малките хотели могат да се комбинират с романтичните морски ресторанти по плажа - 65 лева със закуска е двойната стая в такъв кокетен хотел до морето.

 

Салатата, плодовете и месото с по-високи цени предколедно

Празничната трапеза поскъпнала почти двойно от миналия декември

Бъдни вечер трапезаПразничната трапеза е поскъпнала почти двойно за година, показва наша проверка в бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Най-голямо е поскъпването при маслото – от 1,38 лв. за пакет от 125 гр през 2016 г., продуктът през декември 2017 г. вече струва 2,43 лв., което е почти двойно по-скъпо. Яйцата също са едни от продуктите, които ще ни излязат солено по празниците - от 0,19 лв. за брой, те вече стигнаха 0,30 лв./ бр. Кашкавал „Витоша” от 10,03 лв. за килограм на едро през 2016 г. стига до 11,11 лв./ кг през този месец. Захарта от 1,32 лв./ кг сега ни струва по 1,54 лв.

Салатата, плодовете и месото без изненада са с по-високи цени предпразнично. Анализът на храните на едро показва, че само за седмица (в периода 11-15 декември 2017 г.) оранжерийните домати са поскъпнали с 12% до 2,17 лв. за килограм, а зелената салата с 9,6% до 0,57 лв. за брой. Цитрусите също са с по-високи стойности, като бананите струват 2,20 лв./ кг на едро (+6,3%), а лимоните се търгуват по 2,47 лв./ кг на едро (+2,5%). Каймата струва 4,68 лв./кг (+1,7%), а пилешките гърди са стигнали 7,35 лв./ кг (+0,7%). Брашното ще ни излезе с 2,5% по-скъпо – 0,85 лв./кг, а прясното мляко е с 3,2% по-висока стойност и се търгува по 1,63 лв. за литър.

 

Министър Николай Нанков:

Тръгвайте подготвени за зимата

03_01new„Отправяме призив към водачите да тръгват подготвени за зимни условия, да оборудват автомобилите си, да бъдат внимателни и дисциплинирани”. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който през целия ден вчера бе в междуведомствения щаб и следи пътната обстановка заради снеговалежите.

Нанков посочи, че във вторник и сряда в цялата страна се очакват още обилни валежи, след което започват минусови температури, при които по много от пътищата може да се образуват заледявания.

Към 400 000 автомобила се очаква да тръгнат на път преди и по време на почивните дни по Коледа и Нова година, сочат прогнозните данни на КАТ. Около 270 000 коли се очаква да напуснат и се върнат в София. Интензивният трафик ще е към зимните курорти, а най-натоварено движение се очаква на 1 и 2 януари.

 

Слънчево на 25 и 26 декември

Снегът спира на Бъдни вечер

02-12Трайно студено ще остане времето през следващите дни след необичайно високите температури през миналата седмица. За настъпването на астрономическата зима - на 21 декември в 18 часа и 28 минути сняг не се очаква. Обилните валежи ще започнат малко след това - следобед на 22 и 23 декември, като на 24 декември – Бъдни вечер на обяд снегът ще спре. На Коледа ни очаква хубаво време, без валежи и през деня температурите ще бъдат от 0 до 2-3 градуса, сутринта – до – 7. Слънчево на много места ще остане на 26-ти декември.

След това отново ще завали сняг и на повечето места в страната снежната покривка ще достигне 10-15 сантиметра, сочи прогнозата на метеоролозите.

Очаква се сняг да вали и на Нова година на много места в страната. Дневните температури ще бъдат около 0 градуса, а сутринта и вечерта ще паднат до – 8.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм