Е-здравеопазването - безценен източник на данни

-Д-р Янев, каква е ролята на лекарите в изграждането на работещо електронно здравеопазване?

-Лекарите имат главна роля в реализирането на електронно здравеопазване – ние диагностицираме, лекуваме и наблюдаваме пациенти, след което въвеждаме необходимата информация в съответния здравен регистър, за да бъде на съхранена и да е на разположение. Електронното здравеопазване не е просто еволюция на хартиения носител в електронен – събраната информация, както за отделния индивид, така и за цялата популация, може да бъде безценен източник за развиване на нови лечебни подходи и рационализации с полза, както за науката, така и за здравната система.

-Какви умения трябва да притежава един млад специалист, за да посрещне предизвикателствата на бързия технологичен напредък в медицината?

-Уменията и знанията се допълват през целия ни професионален живот, защото съвременната медицина се развива много бързо, благодарение на технологичния напредък. Дневно се публикуват приблизително 800 000 медицински научни статии в интернет, което налага те да бъдат систематизирани и пречупени през критичното мислене на лекарите.

-Все повече се говори за т.нар. „големи данни“ (BIG DATA). Какво представляват те в медицината?

-“Големите данни” е огромно количество здравна информация, която може да се филтрира и добие по дигитален път от здравните заведения и институции и е “голямата” възможност за значителен напредък в различни медицински направления –епидемиология на болестите, иновативни и оптимизирани лечебни техники, фармакоикономика и управление на здравните ресурси. Електронното здравеопазване е пътят за набиране на тези “големи данни” на национално ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве