Жандармерията не разпознала кола на НСО (обзор)

Снимка: Архив

Нарушена била комуникацията между службите

Патрул на жандармерията проверил „Мерцедес” на НСО, в който пътувала съпругата на президента Румен Радев - Десислава с шофьор и гард от националната служба за охрана. По трасето към резиденция „Бояна” има патрули на жандармерията, които осигуряват сигурността на ВИП-овете.

По закон полицията няма право да спира автомобили, които се движат на специален режим. Шефът на НСО в оставка ген. Ангел Антонов потвърди за недоразумението. Той призна, че имало „нарушена комуникация между службите”. Антонов заяви още, че по случая се извършва проверка. Oхраната, с която се движи съпругата на президента Десислава Радева, е била назначена по настояване на шефа на НСО Ангел Антонов. Генералът твърдял, че мерките за сигурност на първата дама трябва да бъдат засилени въпреки нейното категорично нежелание да бъде придружавана от държавни охранители.

Решението за охрана е взето от специална комисия. Самата Радева коментира в социалните мрежи, че не отговаря на истината разпространяваната информация в някои медии, че тя е настоявала да има охрана. Радева казва, че е приела това, като се е съобразила „с решение, което гарантира сигурността на президента”.

По закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в определени случаи. А именно „когато се констатира наличие на застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове” (чл.22). По правило решенията за предоставяне на охрана се взимат от специална комисия, в която участват началникът на НСО (в случая Ангел Антонов), председателят на ДАНС (Димитър Георгиев) и главният секретар на МВР (Георги Костов). Решенията на комисията са класифицирана информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България