Започва проучване на българските столетници

Възрастна двойка в село Ачароли, където 81 от общо 700 жители са столетници.

Геномната информация позволява прецизно лечение

В страната ни е започнало мащабно проучване, което да изследва генома на българските столетници. Това съобщи в четвъртък проф. д-р Драга Тончева, национален консултант по медицинска генетика. Новите технологии осигуряват подробна информация за индивидуалните биологични характеристики на човека, а това помага да се разберат по-добре и редица процеси и заболявания в организма. Това стана ясно пък от думите на д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ).

Всички събрани данни с помощта на съвременните технологии, и тяхната интерпретация, са в основата на персонализираната медицина, която се дефинира като “правилното лечение, на подходящия пациент, в точното време”, допълни д-р Балабанова.

Съвременната медицина се развива много бързо и навлиза в нова фаза, категорични са от БАППМ. Персонализираната медицина използва геномна информация, при вземане на решение кой вид лечение би бил най-ефективен, заедно с останалите диагностични методи.

 

Проф. д-р Драга Тончева:

В бъдеще ракът ще е хронично заболяване

Отчитат се големи постижения в областта на генетиката и геномиката

Медицината се фокусира и върху редките болести

В бъдеще ракът ще стане хронично заболяване. Това заяви проф. д-р Драга Тончева, президент на Българското дружество по геномика и генетика на човека в четвъртък по време на Първата Балканска конференция по персонализирана медицина, организирана от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ).

Тя постави фокус върху големите постижения на генетиката, геномиката, имуногенетиката, фармакогенетиката и фармакогеномиката. По думите й “геномната медицина е не само в областта на онкологията, въпреки че там постиженията наистина са вълнуващи, защото имаме биомаркети, които ни дават диагноза, прогноза и които определят поведението при пациентите и индивидуалното им лечение. Геномната медицина се развива много бързо, интензивно и при редките заболявания”.

Всички носим генетични дефекти, които определят нашето отношение, метаболизъм на лекарствата, които приемаме,  допълни още националният консултант.

Директорът на Европейския алианс за персонализирана медицина Денис Хорган представи тенденциите, предизвикателствата и възможностите за развитие на персонализираната медицина в Европа, като отбеляза, че с предстоящото председателство на Европейския съюз страната ни има възможността да работи за интеграцията на иновациите в системата на здравеопазването. Ключов момент ще са усилията в посока ранна диагностика на онкологичните заболявания и по-специално - скрининг и ранна диагностика на рака на белия дроб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве