Звезда на Discovery гази закона в Рила (обзор)

Беър Грилс (в ляво) и Дерек Хъф излизат от Каракашевото езеро, което преди малко са преплували. Снимка от Фейсбук

Британецът плувал в Каракашево езеро, палил огън, ловувал животински видове

Българските екозакони е нарушил Беър Грилс, като е преплувал Каракашевото езеро в Национален парк „Рила“. Това е станало по време на снимки за неговото предаване „В дивата пустош“. Поредицата се излъчва по NBC и Discovery channel, като епизодът е показан и у нас в края на 2018 г.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщават, че с действията си британецът и другият водещ – Дерек Хъф, не са спазили нормативните разпоредби в защитена територия, каквато е НП „Рила“.

Оттам добавят, че Дирекцията на Парка (ДНП) вече е съставила акт за административно нарушение на българската страна в продукцията - ще бъде наложена глоба, чийто размер е от 1000 до 10000 лева. По нареждане на ресорния министър Нено Димов има и проверка защо служителите на ДНП не са предотвратили случката.

Снимките са правени на 25 и 26 юни 2017 г., като за тях е било издадено разрешение от директора на НП „Рила“ Красимир Андонов. Кино екипът бил инструктиран да спазва всички режими и ограничения в защитената територия, твърдят от управата. Въпреки това в епизода се вижда как Беър Грилс и Дерек Хъф се спускат по склон в района на езерата в подножието на връх Мусала. Преди да преплуват Каракашевото езеро, те палят огън и ядат жаба. След това влизат във водата и с плуване стигат до другия бряг, където ги взима хеликоптер (след 31 минута на видеото).

„Рилските езера са изключително чувствителна екологична система. Дори и навлизането за кратък период от време във водния басейн би могло да окаже вредно въздействие“, обясниха пред „Труд“ от ДНП „Рила“. И уточниха, че трима служители на Парка са придружавали снимачния екип в светлата част на деня (от 8:00 до 18:30 ч), като те не са видели нарушенията.

От пиар компанията, която се грижи за имиджа на Discovery у нас, също разпространиха съобщение.

„При заснемането на епизода екипът на предаването е придружаван от служители на НП „Рила“ и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица. В допълнение, за реализацията на продукцията са издадени всички необходими документи и специални разрешителни от страна на Националния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените отговорни служители. Длъжни сме да уточним, че самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава“, пише в позицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България