Изпит по български на кандидати за гражданство

С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Трябва да имат познания за държавата

Да се въведе изпит за ниво на владеене на българския език за кандидатите за наше гражданство. Всеки желаещ трябва да има и познания за българската история и за работата на институциите в страната. Това предвиждат промени в Закона за българското гражданство, обсъждани от работна група към Министерство на правосъдието, съобщи вчера зам.-министър Десислава Ахладова.

„Според анализа, който направихме, почти няма държава в ЕС, която предоставя гражданство, без да изисква от кандидатите да владеят езика на самата държава. Освен това считаме, че трябва да се въведе и изискването за доход или занятие в държавата. По този начин няма да има случай, в който един човек да каже, че кандидатства за гражданство, само и само за да може да отиде в ЕС”, обясни Ахладова.

Проектът за промени в закона ще бъде обсъден на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет. Предвидено е да отпадне възможността за получаване на гражданство на основание преки инвестиции от 2 млн. лв. или 1 млн. лв. в капитала на българска фирма, тъй като анализът показва, че от 2013 г. насам не е постигната целта да се привлекат повече инвеститори у нас. Възползвали са се едва 50 души, като кандидатите са били предимно от Русия и Египет.

Днес от организацията „Фонд Антикорупция” съобщиха, че по техен сигнал до ДАНС е било отнето българското гражданството на руския милиардер от списъка на „Форбс” Сергей Адониев. Той получил наш паспорт през 2008 г., но скрил от българските власти, че през 1998 г. е имал присъда в САЩ по обвинение за пране на пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България