Изчистиха мазутни топчета от плажа в Несебър, няма замърсяване на морето и пясъка

Цялата южна ивица на плажа в Несебър е почистена от замърсяване с мазутни топчета . Концесионерът реагира мигновено и само за няколко часа замърсяване бе отстранено. Мазутните топчета са почистени по целия бряг, морската вода е с отлични качества, няма никакви отклонения от показателите, крайбрежието и пясъкът са абсолютно чисти.

"Създадохме спешна организация и успяхме за много кратко време да отстраним замърсяването, без това да пречи на комфорта на туристите", казаха от фирмата-концесионер.

Втвърдени мазутни частици се появиха в морската вода преди три дни, като най-вероятният причинител на замърсяването е кораб, от който са били изпуснати.

РИОСВ – Бургас извърши проверки по плажната ивица на Приморско, Несебър, Ахелой и плаж Алепу след сигнали на граждани за наличие на мазутни топчета. Инспекцията установи наличие на т.нар. катранени топчета и издаде предписание към концесионерите за почистване на плажовете.

Във вторник РИОСВ отправи питане до „Морска администрация“ Бургас като компетентен орган, извършващ контрол за опазване на морската среда от замърсяване, причинено от плавателни съдове. От отговора става ясно, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата. След престояване продължително време на дъното на морето обикновено се изхвърлят на брега, смесени с разпилени отпадъци в резултат на силен вятър и вълнение, каквито има през последните дни.

В това им състояние тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването. Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да се проведе разследване. Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което РИОСВ – Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България