Илияна Йотова: Трети март е ден за поклон пред историята на един велик народ

3-ти март не е само началото на Третата българска държава, а ден за поклон пред историята на един велик народ и пред великата родина – България, заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в слово по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство пред Паметника на опълченеца в София.

„Скъпи сънародници, днес България празнува своя национален празник. На много места пред над 400 паметници ще сложим цветя и венци в знак на почит и благодарност. В днешния ден ще погледнем за кой ли път онези картини, нарисувани от съвременниците и пресъздаващи събитията от Освободителната Руско-турска война. За кой ли път ще си спомним и ще прочетем възванието, манифест на император Александър II, който събуди православната и славянска воля, за да освободи един поробен народ“, каза Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че днес се намира пред Паметника на българските опълченци. „Историята завинаги ги нарече мъченици и светци. И днес точно е времето да кажем колко ли трябва да обичаш род и Родина, за да участваш в една война“, каза вицепрезидентът.

По думите ѝ от дати като 3 март и 6 септември е започнала голямата битка за свобода и единение на български народ. „Да не се опитваме да променяме дати и събития и да не пренаписваме собствената си съвест и да спорим кой ден е по-велик“, призова вицепрезидентът.

По думите ѝ днес е времето да се обърнем към всички онези, които искат да внушават, че България даром е получила свобода си. Точно тук е мястото да им кажем: „Недейте да петните паметта на онези, които оставиха костите си на Шипка, на Шейново, Стара Загора и Орлово гнездо“. Все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на онези, които казват, че опълченците били малък отряд, че някакви Велики сили са разпределяли съдбините. Да, така е, но тази свобода не идва от 1878 г. Нека си спомним за духовната мощ на Българското възраждане. Макар и закъсняло, то припомни великата история на българския народ, събитията от тази историята, изкова българските ценности, които пазим и до днес. Нека си спомним духовната мощ на Православната църква, която запази писменост, език“, коментира Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България