Искаме перспектива за Западните Балкани (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев участва във Варшава на срещата на високо равнище във формат Б9. В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша разменят мнения и координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО преди провеждането на предстоящата през юли среща на върха на Алианса в Брюксел.

В изказването си държавният глава открои укрепването на стабилността, продължаването на реформите, изграждането на добросъседски отношения и насърчаването на евроатлантическата перспектива за Западните Балкани като ключов приоритет за България. „Без гарантирането на сигурност е невъзможно да постигнем устойчива стабилност на Балканите”, подчерта президентът.

Той говори и за отношенията на Алианса с Русия, които според него трябва да бъдат водени от реализъм и прагматизъм, в съответствие с подхода на НАТО за едновременно развитие на отбранителни способности и провеждането на диалог. “България подкрепя усилията на НАТО за изграждане на съвременни отбранителни способности и модернизацията на Българската армия е част от този процес.”, подчерта още в изказването си държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика