Историята за мезе

С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Пътят към ада е постлан с резени луканка.

Ако се съмнявате, вижте шедьовъра на доморасъл кулинарен патриот, изобразяващ бесилото на Левски с луканка, маруля и стълбичка от морков.

Ако не беше трагично, щеше да е просто смешно. Но човекът го е направил с най-добри родолюбиви намерения, убедени сме. Просто дотам му е артистичният хоризонт, а той не носи вина за това. От луканката до ада са няколко величави стъпала.

Но кой, аджеба, е този шеф майстор на салатения патриотизъм?

Творецът в случая е Йордан Петров от Ямбол, който все повече набира популярност в социалните мрежи със специално приготвените си ястия. Историята на България обаче му е странично занимание, основното му вдъхновение идва от футбола. След всеки двубой на „Берое” запалянкото буди интереса на беройци в интернет със собственоръчно домашно приготвените салати и торти, изобразяващи крайния резултат. Във виртуалното пространство снимките на неговите беройски кулинарни „изповеди” намират хиляди „зелено-бели” почитатели.

Йордан е роден в Ямбол. Завършва средното си образование в местното спортно училище „Пиер дьо Кубертен”. Страстта по кулинарията датира именно от тези години, когато записва допълнителен специализиращ профил по готварство. Никога досега обаче, не е кулинарствал професионално. Уменията му намират приложение единствено у дома. Към момента работи като пожарникар на летището в авиобаза „Безмер”, ангажиран е и като футболен съдия в област Ямбол.

Йордан споделя, че е един от малкото беройци в родния Ямбол. Мнозинството от тамошните футболни симпатизанти подкрепя или „Левски”, или ЦСКА. Но той е горд да бъде част от голямото беройско семейство. Основава фен клуб в Ямбол, чието знаме е на оградата на стадиона по време на всеки домакински двубой на „Берое”. От шампионския сезон досега любовта към отбора не го пуска вече над три десетилетия.

Изготвянето на една тематична салата му отнема близо един час, но той винаги е зареден с беройско настроение, придружено с огромна доза желание и спокойствие. Е, ямболията споделя, че има ястия, които е приготвял и малко нацупено, например след тежкото поражение от „Лудогорец” с 5:0.

Идеите за всяко ястие у него се раждат спонтанно, а не са плод на дълго плануване. За салатите Йордан най-често залага на традиционните домати и краставици. В допълнение ги аранжира с млечна салата, маслини, моркови, лук, кашкавал и салам. Тортите украсява със специална цветна сметана, с помощта на която изписва крайните резултати от всеки мач.

 

Торта

 

„Опълченците на Шипка“

Йордан Петров не е сам в кулинарното преосмисляне на българската история. На прием в президентството през 2007 г. по случай националния празник 3 март гостите бяха зарадвани със сюжетна торта „Опълченците на Шипка“. Историята мълчи чий болен мозък е родил сладката идея. Известната блогърка Letiashtata Kozzila Erato е написала следното мило послание по случая:

Когато осмиваме даден български Ганьо, който си е направил салата “Обесването на Васил Левски” с бесилка от морков и плоча от шпек, не трябва да забравяме, че той е един случаен, незначителен глупак из интернет. Това, ОБАЧЕ, е официалната торта от президентството през 2007 за националния празник 3 март. Тогава гостите са били поканени да си похапнат турчин, опълченец или камък. Турците вероятно са били с шамфъстъков пълнеж, а опълченците - със сладко от смокини.

Легендата твърди, че никой не бил хапнал от тортата, а щеше да е величествено. “Грабвайте телата” някой се изкряска и стотина вилици към тортата литнаха завчаска. Така българският елит щеше да изяде клетата ни история и после... да я, нали, сещате се.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл