Кабинетът харчи допълнително 2,2 млрд. лв.

Три четвърти от тях са за министерствата

Допълнителни разходи в размер на над 2,2 млрд. лв. годишно в периода 2016-2017 г. е отпуснало правителството, показва анализ на Института за пазарна икономика. Над половината от тях са заложени през последните два месеца на годината, което ги прави непредвидими. Т.е. нито е ясно кога ще бъдат преведени средства за тях, нито дали изобщо ще бъдат направени през тази или през някоя от следващите години, коментират от ИПИ.

Над 7% от годишните разходи по консолидираната фискална програма се отпускат с Постановление на Министерския съвет. През ноември делът им се увеличава до между 6,5-9,5%, а през декември скача дори до 23-26%. С други думи около една четвърт от разходите през декември 2016 и 2017 г. са отпуснати без гласуване в парламента и без обществено обсъждане за необходимостта им, изчисляват икономистите.

Близо три четвърти от допълнително отпуснатите средства са за министерства, а около 13-17% - за общини. По този начин правителството има влияние върху над една четвърт от годишния размер на програмните бюджети на министерствата, твърдят от ИПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес