Киев почете спасителя на българските евреи (обзор)

Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Монументът се намира в сърцето на столицата

“България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи - над 50 000. С това ние показваме на Украйна и на света колко хуманен и силен е бил българският народ, в онова мракобесно време, когато защитава своите евреи”, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът откри мемориална паметна плоча на Димитър Пешев в Киев на площад на името на политическия деец. На церемонията в украинската столица присъстваха премиерът на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланик Микола Балтажи и посланик Красимир Минчев.

Борисов обясни, че всъщност бабата на премиера Гройсман е оживяла по чудо през Втората световна война. “Всички са били разстреляни, тя се спасява, а сега внука й е премиер на Украйна”, обясни той.

“Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деец Димитър Пешев в сърцето на Украйна”, каза премиерът на Украйна Володимир Гройсман. Той подчерта, важността от това да си спомняме и почитам онези, които рискувайки живота си, са спасявали другите.

“Важно е, че в центъра на Киев ще има не само площад на името на Димитър Пешев, но и паметна плоча в негова чест”, каза посланика на Украйна в България Микола Балтажи преди откриването на монумента. Той отбеляза, че това е важно събитие както за Украйна, така и за България и от значение за украинско-българските отношения.

“Случилото се евреите е най-трагичната страница от Втората световна война”, допълни Балтажи.

“Благодаря за възможността да бъде представена паметна плоча българина, който играе ключова роля за спасяването на българските евреи”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова и поздрави присъстващите за празника на града. Тя изрази надеждата си до есента Виталий Кличко да направи посещение в София.

 

Виталий Кличко:

Слава на Украйна, слава на България

“Слава на Украйна, слава на България”, обърна се към присъстващите на откриването на паметна плоча на Димитър Пешев в Украйна, кметът на Киев Виталий Кличко.

“Ментално, исторически и географски сме европейци, затова искаме и градът и държавата ни да станат европейски”, категоричен беше Кличко. Той отбеляза, че общата задача на Украйна и България е да се постигне европейският стандарт на живота.

“Днешното откриване е символично, тъй като в нашия град живеят хора от най-различни националности. Важно е да сме толерантни и да се уважаваме заради човешките си качества”, допълни Кличко и отбеляза, че Димитър Пешев е човек, който може да послужи за пример.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика