Китай с нов призив за обединение с Тайван (обзор)

Си Цзинпин: Готови сме да използваме сила

Пекин намекна на Съединените щати да не се намесват в отношенията му с Тайпе

Островът не приема модела “една държава, две системи”

Китай си запазва правото да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол, но ще се стреми към мирно обединение с острова, който има светло бъдеще под китайско управление, заяви китайският президент Си Цзинпин, цитиран от АФП. Тайван е най-чувствителният въпрос за властите в Пекин, които го смятат за своя свещена територия. С изказването си по случай 40-годишнината от затоплянето на отношенията с Тайпе Си засилва натиска, който поде откакто Цай Ингвен стана президентка на Тайван през 2016 г. Тя категорично отхвърли призива на Си Цзинпин и вместо това предложи Китай да прегърне демокрацията.

Китайският лидер заяви, че обединението трябва да стане в рамките на политиката на единен Китай. Официалното име на Тайван е Република Китай, призната едва от 16 от 193 членки на ООН. България се придържа към принципа за “Един Китай”, разглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения с Тайпе. Си допълни, че най-добър вариант за това е “една държава, две системи” - модел на автономия, с който Пекин управлява Хонконг. “Не обещаваме да се откажем от употребата на сила и си запазваме възможността да използваме всички необходими инструменти” да не допуснем независимост на Тайван, посочи Си, който предупреди чужди сили да не се намесват. Той не уточни кого визира, но според анализатори намекът е към САЩ - най-мощният съюзник на Тайван.

Цай подчерта в отговор, че никога няма да приеме модела “една държава, две системи”, а Пекин трябва да използва мирни методи, за да разреши различията си с Тайпе. Тя проведе телефонен разговор с новоизбрания US президент Доналд Тръмп още на 2 декември 2016 г. - първи между лидери на двете страни от 1979 г. Преди 40 г. Вашингтон признава Народна република Китай, но приема закон, който разрешава оказването на военна помощ на Тайван. В понеделник Тръмп подписа закон, който потвърждава ангажимента на САЩ към Тайван.

След година на острова предстои президентски вот. Либералната Демократична прогресивна партия на Цай Ингвен претърпя тежки загуби на местни избори през ноември от приятелски настроените към Пекин националисти от Гоминдан.

18-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят