Кои са най-богатите спортисти в света

Вижте челните 15 в класацията на стоте милионери

Не е лесно да се попадне в престижния списък на богаташите сред спортистите. В класацията на стоте милионери се влиза според натрупаното в банковата сметка от наградни фондове, заплати, премии - това са спортните приходи за годината. Добавят се и парите от рекламни и други бизнес начинания.

През 2018-а в стотицата няма нито една жена, като единствената представителка на дамите в списъка за миналата година - Серина Уилямс, изпадна извън класацията.

Нейните пари за годината са паднали под 20 милиона долара и няма как да влезе в топ 100, след като само в бейзбола има 38 звезди с годишен доход над 20 милиона долара. Изненадващо ниско ще намерите Новак Джокович, но и неговата спортна година започна да набира скорост след месец май, за да стигне до титли на "Уимбълдън" и на "Мастърс" турнира в Синсинати.

Освен че няма жени, няма и българи в топ 100. Григор Димитров е далеч от изброените в класацията с приходите си за 2018-а, като тези от тенис са под 2 милиона долара. Няма как да имаме друг представител, нямаме елитен спортист в най-маркетинговите спортове. Приходите на нашите звезди са далеч от тези, които ще видите в галерията по-долу.

Представяме ви първите 15 баровци в класацията на най-богатите спортисти в света.

1. Флойд Мейуедър (бокс) - 285 милиона долара за 2018 г. Милиардер, непобеден на професионалния ринг, вече оттеглил се. Отне му 36 минути, за да спечели 275 милиона долара от боя срещу Конър Макгрегър.

2. Лионел Меси (футбол) - 111 млн. долара (84 от спорт, 27 от реклами и друг бизнес). Геният от Росарио подписа нов договор с "Барселона", който ще му носи 84 милиона долара в сметката до 2021 г. Той става най-скъпоплатеният футболист в света.

3. Кристиано Роналдо (футбол) - 108 млн. долара (61 от спорт, 47 от друго). Доживотният му договор с Nike ще го направи милиардер един ден, но за момента трябва да се "примири" с тези приходи. Новият му контракт в "Ювентус" ще го изстреля над Меси, но това ще се случи догодина. Ангажиментите му извън футбола включват хотелска верига, ресторанти, както и собствени марки мъжки парфюми и бельо.

4. Конър Макгрегър (ММА) - 99 млн. долара (85 от спорт, 14 от друго). Споменатият мач с Мейуедър е единственият му за последните 2 години, но му донесе точно 85 милиона долара. Сега го чака нов водопад от пари за боя с Нурмагомедов, ще видим къде ще го класира той догодина.

5. Неймар (футбол) - 90 млн. долара (73/17). Заплатата му е колосална в „Пари Сен Жермен“, а и договорите покрай бизнес ангажиментите като символ на клуба са тлъсти. Nike, Red Bull, Gillete, McDonalds... Да изброяваме ли още?

6. Леброн Джеймс (баскетбол) – 85,5 млн. долара (33,5/52). Новата звезда на "Лос Анджелис Лейкърс" досега бе в Кливлънд и печелеше също съвсем нелошо. Най-добрият баскетболист в света е и най-разпознаваемото лице на играта, договорът му с Nike го води твърдо по стъпките на Джордан към милиарда, а дори акциите във футболния "Ливърпул" му носят дивиденти от над 3 милиона долара на година.

7. Роджър Федерер (тенис) - 77,2 млн. долара (12,2/65). Парите от наградни фондове не са малки в тениса, но по-големи са тези от реклама и маркетинг (Григор Димитров може да потвърди). Маестрото спечели първия турнир от Големия шлем за годината в Австралия, нататък не е толкова успешен на корта.

8. Стеф Къри (баскетбол) – 76,9 млн. долара (34,9/42). Не може да се сравнява с Леброн като бизнес модел и лице, но вече го настигна по титли в НБА - три в последните 4 години за неговия "Голдън Стейт".

9. Мат Райън (американски футбол) – 67,3 млн. долара (62,3/5) Куотърбекът на "Атланта" е най-високо в списъка от играчите на Националната футболна лига, а те не са малко в топ 100. Договорът му е за 5 сезона и му носи по 30 милиона долара без бонусите.

10. Матю Стафърд (американски футбол) – 59,5 млн. долара (57,5/2). 30-годишният куотърбек подписа тази година с "Детройт" за 135 милиона долара, от които 60,5 са гарантирани. Контрактът му е дори по-добър от този на Райън и догодина, когато бъде включен в отчетите, ще го изпревари в класацията.

11. Кевин Дюрант (баскетбол) – 57,3 млн. долара (25,3/32). Още един шампион с "Голдън Стейт" в НБА.

12. Люис Хамилтън (Формула 1) - 51 млн. долара (42/9). Новият договор с "Мерцедес" вече е факт, но ще влезе във финансовата класация догодина. И според клаузите на стария, четирикратният световен шампион пак е напред в списъка.

13. Ръсел Уестбрук (баскетбол) – 47,6 млн. долара (28,6/19). Звездата на "Оклахома" е сред най-добре платените в НБА.

14. Джеймс Хардън (баскетбол) – 46,4 млн. долара (28,4/18). Брадата, както го знае светът, е ас на "Хюстън", който всяка година е сочен като фаворит да разбие двуполюсния модел "Голдън Стейт" - "Кливлънд" за финалите в НБА, но все не успява.

15. Саул "Канело" Алварес (бокс) – 44,5 млн. долара (42/2,5). След отказването на Мейуедър, той остава най-голямата pay-per-view звезда на ринга. Обяснимо - любимец на Мексико, а там всеки гледа бокс. Мачовете му през 2017-а с Генадий Головкин и Хулио Сесар Чавес му осигуриха място толкова напред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена