Конгресът на САЩ одобри санкции срещу Турция заради инвазията в Сирия

Камарата на представителите на САЩ одобри с голямо мнозинство пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор като наказание заради нейното нахлуване в Сирия, предаде БТА.

Пакетът предвижда ограничаване на оръжейните продажби за Анкара и затруднява достъпа на високопоставени турски служители до личните им авоари в САЩ.

Турското външно министерство реагира светкавично и заклейми решението, като заяви, че то противоречи на съюзническите отношения между двете страни в рамките на НАТО. В декларацията на министерството се посочва още, че то противоречи и на споразумението между Анкара и Вашингтон от 17 октомври за пауза в турската офанзива в Сирия. Призовава се американската администрация да вземе мерки за предотвратяване на стъпки, които допълнително ще навредят на двустранните отношения.

С друга резолюция Камарата на представителите предприе историческата стъпка и официално призна арменския геноцид. Резолюцията, „потвърждаваща признаването от САЩ за геноцида в Армения“, беше одобрена с 405 срещу 11 гласа.

Арменците твърдят, че масовите убийства на техниия народ от 1915 до 1917 г. са били геноцид, твърдение, признато от около 30 страни. Турция категорично отрича обвинението в геноцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия