Лекари от болница „Шейново“ излязоха на протест срещу насилието

Колеги на пребитата лекарка от „Шейново“ излязоха на символичен протест срещу насилието. Те се събраха пред болницата и прочетоха декларации. Участваха и представители от други лечебни заведения.

На 1 юли д-р Албена Гагова беше намерена в безсъзнание и в локва кръв, малко след спор с баща на новородено, който искал да му бъде предадена плацентата. След консултация с началника си лекарката отказала да го направи в почивен ден и без необходимата документация. Тя е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. Мъжът, задържан за нападението, е с разнообразно криминално минало, но отрича да я е удрял.

Нашият протест е човешки, против насилието, каза пред БТВ изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев.

Д-р Гагова е еманация на българския лекар в момента. Указвайки й подкрепа, подкрепяме българските лекари, защото такива неща се случват навсякъде в страната, особено колегите от Спешната помощ са като на фронт, каза още той.

Д-р Велев посочи, че, разбира се, не може да се намесва в работата на съда, „но данните, които започнаха да излизат за задържания, показват, че не трябва да излиза на свобода, защото може да се укрие“.

Данните са предимно косвени, но са недвусмислени. Травмите на д-р Гагова сочат, че са нанесени от друг човек, няма как тя да се самонарани така. Дано разследващите полицаи са събрали достатъчно сериозни доказателства, за да може да бъде осъден, добави д-р Велев.

Д-р Зарев, който работи от 25 години в болницата, разказа, че неведнъж е бил обект на агресия – удряли са го, опитвали са се да го нападнат. „Агресията обикновено идва от придружаващите пациентите. Всички трябва да знаят, че във всяка болница има правила, които трябва да се спазват, и това, че не съвпадат с техните изисквания, не трябва да води до агресия“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България