Лидери за борба с туберколозата търсят в Монтана

Областната болница „Д-р Стамен Илиев” в Монтана обяви седмица на отворените врати за профилактика на туберкулозата.

От 12 до 16 март, от 8 до 13 часа всеки ще може безплатно да получи преглед, анамнеза, а при необходимост и рентгеново изследване с цел ранна диагностика на „жълтата гостенка”. Здравното заведение обяви, че търси и лидери, които да станат медиатори в своите общности и да помагат на лекари за превенцията, откриването и ранното диагностициране на болестта.

Инициативата е част от програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, маларията и СПИН през 2018 г. Седмиците на отворените врати за профилактика на „жълтата гостенка” се провеждат традиционно по четири пъти годишно в Монтана и повишават общата информираност на населението за туберкулозата и възможност за достъп до здравни услуги на всеки, включително и на здравно неосигурени лица.

Тази година акцентът е върху откриването на лидери, които да бъдат посредници между медиците и населението, защото въпреки тенденцията болните да намаляват, има новооткрити пациенти в напреднала форма на болестта, а някои дори отказват да се лекуват, каза началникът на тубдиспансера в Монтана д-р Цветан Петров. Законът след 1989 г. е променен и те не могат да бъдат въдворявани против волята им в лечебното заведение, а нелекувани продължават да разпространяват тази тежка респираторна инфекция, която се предава и по въздушно-капков път, поясниха медиците.

През последните години Монтана бележи голям напредък в справянето с туберкулозата, твърдят експертите. През 2017 са регистрирани нови 28 болни, докато през 2016 г. техният брой е бил 32-ма. За последните 10 години болните в региона са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души, което доближава делът на пациентите в област Монтана до средната заболеваемост в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве