Малката Главна – арена на международния фестивал „Балканска огърлица”

Есенният панаир на занаятите ще се проведе от 21 до 24 септември

Малката Главна в Пловдив, както е известна улица „Райко Даскалов”, е арена от вторник до петък на международния фестивал „Балканска огърлица 2017”. Уникални изработки на бижутери от България, Македония и Сърбия могат да бъдат видени на импровизираните щандове по протежение на Малката главна. Венецът на изработките ще е сребърна огърлица, в която отделните елементи ще са изработени от майстори бижутери от различни държави.

Самата Балканска огърлица ще се състои от 2 части и ще се работи в бижутерийната на Средно училище „Никола Вапцаров”, а сглобяването ще е на Узун чаршия (Малката главна) пред очите на пловдивчани и гостите на града. Материалът ще бъде осигурен от КЦМ 2000 АД, разкри председателят на Регионалната занаятчийска камара и член на управителния съвет на фондация „Пловдив 2019” Тони Симидчиева.

Катерина Дода от Скопие ще покаже уникалната за Македония техника филигран, а живеещата в Германия българка Нана Престел ще има уъркшопове, където ще демонстрира своя занаят, на който се е учила в Пловдив. Бижутерството на сръбските майстори ще представи Мирослав Стоянович, които пристига в сряда в Пловдив  с общинска делегация от Нови Сад – града, който ще е Европейска столица на културата през 2021 г. Честта на родните бижутери ще бранят пловдивчаните Петьо Кошев и Ана Медарска и софиянците Петър Гъдунов и Любомир Николов.

 

Фестивалът „Балканска огърлица” е свеобразна прелюдия към Есенния панаир на занаятите в Пловдив от 21 до 24 септември. Официалното му откриване ще е в четвъртък от 17.45 часа с шествие, което тръгва от Етнографския музей в Стария град и се спуска до Римския стадион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони