Мариета Райкова - Гръбнакът на спецсъда

Съдията трябва да има гръбнак - да може да устоява на опити за влияние или натиск. Това свое убеждение изказа във вторник пред Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Мариета Райкова по време на изслушването й за шеф на Специализирания наказателен съд (СпНС). Кадровиците решиха да й гласуват доверие като й поверят тежкия пост. Така Мариета Райкова стана първата дама, която поема ръководството на СпНС. Дама, но пък с гръбнак.

Мариета Райкова е родена на 15 юли 1969 г. в Павликени. Тя има над 23 години юридически стаж, от които над 21 години в органите на съдебната власт, като следовател и съдия. Завършва образованието си в СУ “Климент Охридски” през 1993 г. Работи като юрисконсулт, а след това намята черната тога. Кариерата й минава последователно през Софийския районен и Софийския градски съд. През юли 2014 г. постъпва в спецсъда. Става заместник на административния ръководител през май м.г. През тези години е успяла да натрупа достатъчно опит, който я мотивира да се кандидатира за поста, освободен от съдия Георги Ушев.

Членовете на съдийската колегия на ВСС гласуваха почти единодушно и с 11 гласа “за” подкрепиха Мариета Райкова-Пашова да оглави СпНС. Кадровиците я предпочетоха пред другия кандидат - Мария Карагьозова, която не получи гласа на нито един от членовете на колегията. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов единствен гласува против двете кандидатури, а от заседанието отсъстваха Олга Керелска и Даниела Марчева. Представянето на концепциите за бъдещето на специализирания съд, въпросите към двамата кандидати и дебатът в колегията продължиха близо 3 часа, а изборът не бе труден. Съдия Райкова демонстрира много по-задълбочено познаване на проблемите на съда и даде своята концепция за решаването им. Отговори подробно на въпроси за разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства, за измерването на натовареността на съдиите и за проблемите с отеснялата сграда на столичната ул. “Черковна” 90.

Мариета Райкова призна пред кадровиците, че при създаването на специализираните съдилища не е имало много желаещи да работят там. Причината – опасения и притеснения, че се създава специален орган, който да изпълнява поръчки.

“Aз тaкъв нaтиcк нe cъм видялa, aкo e имaлo cъмнeния, тe би тpябвaлo вeчe дa ca пpeoдoлени oт нaшитe пpиcъди и тeзи нa гopнитe двe инcтaнции. Koгaтo пocтъпиx, бяx oчapoвaнa oт дoбpия cинxpoн мeждy кoлeгитe ми. Зa 7 гoдини ca ycпeли дa cъздaдaт paзyмнa пpeдвидимocт нa пocтaнoвявaнитe aктoвe и cpoчнocт”, коментира Paйкoвa.

От нейна гледна точка днес органът наистина е специален, но не с цел поръчки, а с оглед на делата, които се разглеждат там. Определи го и като предизвикателство, защото спецсъдът се произнася по най-тежките казуси срещу организирани престъпни групи, корупция и престъпления, свързани с високите етажи на властта. Специализирани съдилища съществуват в много европейски държави - Испания, Италия, Франция, Германия, Англия, Белгия.

В България спецализираният съд от създаването си е във фокуса на общественото и медийното внимание. Райкова беше питана и за това дали трябва да има ракция в случай на медиен или обществен натиск или некоректни публикации. Тя бе категорична, че задължително трябва да има служител за връзка с медиите. За да има разбиране на съдийските актове и най-вече на мотивите към присъдите, Райкова предложи да бъдат публикувани кратки резюмета на сайта на СпНС. Така, на по-достъпен език и накратко медиите ще получават есенцията, за да могат от своя страна да информират обществото.

“Не винаги обществото разбира справедливостта като справедливост, а като отмъщение. Медиите не винаги спазват етичните си кодекси. При некоректни публикации задължително трябва да има бърза и остра реакция от председателя”, категорична е Райкова.

Основната й цел на поста ще бъде кадровото обезпечаване и решаването на сградния проблем на съда. Магистратите от години се оплакват от тясната сграда, която делят със специализираната прокуратура и Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Райкова обясни, че предстои в близките месеци ДКСИ да освободят помещения, които на този етап ще са достатъчни. Тя дори изрази желание специализираният съд да остане в сградата, което пък не се хареса на Лозан Панов. По време на дебата след изслушването той я разкритикува, че не споделя мнението на самия ВСС, който е провеждал серия от срещи и разговори с цел специализираните структури да бъдат преместени в нова сграда – тази на бившия механотехникум “Сталин” на бул. “Александър Стамболийски”. Тази позиция даде повод на Панов да бъде единствения член на съдийската колегия, който сметна съдия Райкова за неподходящ кандидат за поста.

По-сериозен за Мариета Райкова обаче е не проблемът с мястото, а с натовареността на съдиите и недостатъчните щатни бройки. Според нея, има нyждa oт назначаване на пoнe oщe 10 мaгиcтpaти. В момента те са 19 и не са достатъчни. Новоизбраният шеф на спецсъда зaяви в отговор на въпрос и чe нe би нaпътcтвaлa и съветвала кoлeгитe си кaк дa peшaвaт дeлaтa, но смята за уместно, пpи въpнaти peшeния oт по-гopнaтa инcтaнция, казусите и причините за връщането да се обсъждат от всички.

Гледа дело срещу Волен Сидеров за хулиганство

Едно от най-известните дела, които Мариета Райкова е гледала през годините, е това срещу лидера на “Атака” Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов. Двамата бяха изправени пред нея, още когато работеше в Софийския градски съд, да отговарят по обвинения за хулиганство на летище Варна. Откакто е в спецсъда, Райкова се произнася по искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Преди да започне скандалното дело за кметската завера в “Младост” срещу отстранената кметица Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника в схемата Петко Дюлгеров, тя разгледа искането за по-лека мярка за неотклонение на Дюлгеров. Отказа му да го освободи от ареста, за да се лекува.

За нея

Трябва да й дадем шанс

Работили сме заедно в Софийския районен съд. Отскоро е зам.-шеф на специализирания наказателен съд и изцяло познава работата на този орган. Трябва да й се даде шанс. Този пост е достатъчно важен и специализирания съд не може да остане дълго без ръководител.

Драгомир Кояджиков, член на ВСС

Получи пълна подкрепа

Мариета Райкова е съдия от 2006 г. Има дългогодишен стаж. От 2014 г. е в специализирания наказателен съд. Изслушването й показа, че има ясна визия за проблемите, има ясни цели и познава магистратите. Кандидатурата й бе издигната от 12 спецсъдии още през юли м.г. и получи пълната им подкрепа на Общото събрание. Съдия Райкова е подходяща за този пост.

Цветинка Пашкунова, член на ВСС

Защитава позицията на съдиите

Съдия Райкова е наясно с работата и проблемите в специализирания наказателен съд. Тя е компетентна, издигната е и подкрепена от мнозинството от съдиите. Това, че не е съгласна с позицията на ВСС за сградата на специализирания съд не е причина да не й бъде гласувано доверие. Позицията й не трябва да е в нейн ущърб. Това дори показва, че защитава позицията на съдиите, с които работи.

Красимир Шекерджиев, член на ВСС

Изборът е важен за доверието

Радвам се, че ВСС избра с голямо мнозинство съдия Мариета Райкова за председател. Това е важно и за продължаване на процеса по утвърждаване на доверието в специализираните съдилища и съдебната система като цяло. Смятам, че съдия Райкова притежава необходимите качества, за да оправдае огромното доверие и отговорност, които са й гласувани. Не е случайно, че беше номинирана единодушно от колегите си от СНС за тази позиция. Искрено й желая успех и се надявам да продължим да работим със същата лекота и разбирателство и занапред.

Георги Ушев, председател на Апелативен специализиран наказателен съд

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети