Меркел на прощаване: За мен беше чест! (ИНФОГРАФИКА)

Съпартийците й я изпратиха с 9 минути аплодисменти

Делегати издигнаха плакати “Благодаря, шефке”

За мен беше чест! - това признание направи Ангела Меркел пред конгреса на нейния Християндемократичен съюз (ХДС) вчера, когато произнесе последното си слово като партиен лидер, предаде Ройтерс.

В емоционална реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но “запазихме хладнокръвие” и “показахме на всички”, че можем да се възстановим, каза Меркел. Като основни постижения на ХДС под нейно ръководство тя изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза.

“Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница”, каза откровено Меркел. Близо половинчасовото й слово предизвика бурни аплодисменти, които продължиха 9 минути. Много от делегатите носеха плакати с надпис: “Благодаря, шефке”.

Меркел обяви миналия месец, че остава канцлер, но няма да се кандидатира повече за лидер на ХДС, след две поражения на изборите в провинциите Бавария и Хесен. Късно снощи конгресът трябваше да избере наследника й, като фаворит сред членовете на ХДС бе протежето на канцлерката Анегрет Крамп-Каренбауер.

15-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа