Министър Ангелкова след в Бургаско: Водата по Българското Черноморие е чиста

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес отново го доказаха проверките, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър заедно с инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при обиколката си на морски плаж „Слънчев бряг-север“. Тя припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците, съобщиха от МТ.

"Също проследихме дали са спазени договорните изисквания за наличие на свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ и т.н.", акцентира министърът. Предстои да се направи мониторинг дали одобрените от нея схеми за преместваеми обекти отговарят на фактическото положение на място.

Проверките по морето са непрекъснати – по сигнали и планови, като до момента те са над 60. Извършват се съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна, а 2018-а се очертава като годината с най-много инспекции. Те показват, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели, категорична бе министър Ангелкова. Радвам се, че в Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, което да притеснява туристите. РЗИ е институцията, която взема пробите и проверките ще са непрекъснати през целия сезон, предупреди още тя.

Инж. Тонка Атанасова също гарантира, че летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море. По думите й през последните години са изградени пречиствателни станции, които вече са в нормален режим на работа. Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море. РИОСВ в Бургас и Варна заедно с Басейнова дирекция са извършили над 63 проверки, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. Всички съоръжения са заустени в канализационните системи на населените места и няма нерегламентирано изхвърляне в Черно море, подчерта инж. Атанасова.

От началото на сезона до вчера са извършени 84 проверки на водите за къпане, съобщи д-р Паздеров. Те са направени на плажовете като обекти с обществено предназначение, като 60 от тях са съвместно с Министерството на туризма. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите, поясни д-р Паздеров. Те сочат, че тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017-а. С отлично качество сега са 48 на сто от ивиците, а с добро - 52%, обобщи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика